Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Piketā saistībā ar sievietes slepkavību Jēkabpilī pulcējušies vairāk nekā 100 cilvēki

Pie Ministru kabineta šodien piketā saistībā ar Jēkabpils novadā notikušās sievietes slepkavību pulcējušies aptuveni 100 cilvēki, novēroja aģentūra LETA.

Piketā "Nāves iemesls: sieviete" pieprasīta rīcība saistībā ar ar atbildīgo iestāžu nolaidību Jēkabpils novadā notikušās sievietes slepkavības gadījumā, kā arī politiska atbildība par ilggadēju valdības un Saeimas nevēlēšanos ratificēt Stambulas konvenciju.

Piketā pārsvarā pulcējušās jaunas sievietes, bet ieradušies arī vairāki vīrieši. Tāpat ieradušās vairākas Saeimas frakcijas "Progresīvie" pārstāves. Piketa dalībnieki bija nodrošinājušies ar daudziem plakātiem, kuros pausts sašutums par sievietes slepkavību un aicinājumi politiķiem rūpēties par vardarbības novēršanu. Plakāti vēstīja: "Vai jums rūpēs, kad mani nodurs?, "Nemanīt ir atbalstīt vardarbību", "Cik daudzām jāmirst, lai tu sadzirdētu", "Mātei Latvijai visas meitas mīļas".

Piketa sākumā klātesošie ieturēja klusuma brīdi, lai atcerētos Jēkabpils pusē nogalināto sievieti. Protestētāji izkliedza saukļus, aicinot ratificēt Stambulas konvenciju un valstij nodrošināt drošību, aizsardzību un dzīvību.

Biedrības "Centrs MARTA" direktore Iluta Lāce klātesošajiem nocitēja Jēkabpils pusē nogalinātās sievietes vēstuli, kuru viņa, vēl dzīva esot, nosūtīja tiesībsargam. "Gandrīz vai liekas, ka Leons Rusiņš tiek aizstāvēts. Viņa mērķis ir mani iznīcināt un to viņš neslēpj. Policijas darbinieki parausta plecus, sakot, ka darbojas tikai likuma ietvaros un nevar jau teikt, ka neko nedara, jo uzklausa, pieņem iesniegumus, uzsāk procesus, piemēro naudas sodu un tā var turpināt līdz bezgalībai," teikts vēstulē.

Bet Rusiņa darbības tas nemazināja un sieviete saskārusies ar pilnīgu neaizsargātību sociālajā vidē, no valsts puses aizsardzības nav bijis. Viņai radies iespaids, ka cilvēks, kurš terorizē vai pusi Latvijas, ir vairāk tiesīgs nekā viņa.

Piketu rīkoja centrs "Marta", organizācijas "Sievietei paveicās" un "Protests", kas uzskata, ka valdība nav spējusi noteikt cīņu pret vardarbību pret sievietēm un vardarbību ģimenē kā politisko prioritāti Latvijā, un ir laiks to mainīt.

LETA jau rakstīja, ka 16.aprīlī Jēkabpils novadā sava bērna un mātes acu priekšā tika nodurta 1983.gadā dzimsi sieviete. Slepkavību pastrādāja viņas bijušais vīrs Leons Rusiņš, kurš mēnešiem ilgi sievietei draudēja un viņu vajāja, par to regulāri tika ziņots policijai, bet sieviete pasargāta netika.

Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks ir uzdevis sākt dienesta pārbaudi, lai "pārliecinātos, ka policisti ir rīkojušies atbilstoši normatīvajam regulējumam, pietiekoši aktīvi un profesionāli".

Ruks uz šo gadījumu aicināja skatīties plašāk, proti, būtu nepieciešams veikt grozījumus likumos, kas paredzētu bargāku atbildību par gadījumiem, kad persona nepilda jau tiesas noteiktos pienākumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas