Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Pilsoņu debatēs par integrāciju izstrādās priekšlikumus, kā saliedēt sabiedrību

Sestdien Rīgā sākas Pilsoņu debates par integrāciju, kurās 50 Latvijas iedzīvotāji izstrādās 10 konkrētus priekšlikumus, kā turpmāk dzīvot kopā saliedētākā sabiedrībā, portālu Diena.lv informēja Providus pētniece Dace Akule.

Viņa norādīja, ka debašu dalībnieki ir ielūgti pēc nejaušās atlases principiem – Latvijas pilsoņi un nepilsoņi, dažādu tautību pārstāvji, visu reģionu iedzīvotāji no dažādām vecumu grupām un profesijām, atspoguļojot Latvijas sabiedrības daudzveidību.

Debatēs tiks apspriesti arī tie 10 ierosinājumi, kas ieguva vislielāko atbalstu interneta diskusiju platformā MūsuValsts. Lielākā daļa šo ierosinājumu uzrunā latviešu valodas nākotni, piemēram, aicinājums piedāvāt bezmaksas latviešu valodas kursus un aizsargāt latviešu valodu, sākt latviešu valodu mācīties jau bērnudārzā, kā arī paaugstināt pievilcību vidējās izglītības iegūšanai latviešu valodā. Lielu atbalstu ieguvuši arī priekšlikumi mācīt saudzīgu attieksmi pret pasauli un nešķirot cilvēkus pēc tautības, kā arī veidot kopīgu informācijas un kultūras telpu. Tāpat populārāko ideju vidū ir aicinājums sadarboties kopīgās nevalstiskajās organizācijās, atsākt rīkot nacionālo kultūras biedrību kongresus, un uzticēt integrācijas procesa veicināšanu tiem cilvēkiem, kuri paši veiksmīgi integrējušies.

Kopumā interneta diskusiju platformā tika iesniegtas 44 idejas, kā veidot saliedētāku sabiedrību. Populārākās idejas tika noteiktas, aprēķinot katra priekšlikuma "par" un "pret" balsojumu summu.

Šodien pilsoņu debates par integrāciju sāksies ar vīzijām par ideālo sabiedrību, kādā dalībnieki vēlas dzīvot, kā arī viedokļiem par šķēršļiem, kas liedz Latvijas sabiedrībai būt saliedētākai. Tam sekos ideju izstrādāšana un balsošana. Eksperti – Providus pētniece Marija Golubeva un demogrāfs Ilmārs Mežs - norādīs uz atbildīgajām institūcijām un iespējamiem riskiem, ja diskusijās atbalstītajās idejas tiktu ieviestas. Lai sniegtu dažādus skatījumus par sabiedrības integrācijas politikas sasniegumiem un saliedētas sabiedrības vīzijām, diskusijā iesaistīsies arī koalīcijas un opozīcijas partiju pārstāvji – Viktors Makarovs (ZRP), Andrejs Judins (V), Boriss Cilēvičs (SC), Iveta Grigule (ZZS) un Ināra Mūrniece (NA).

Svētdien debašu noslēgumā dalībnieku izstrādātos priekšlikumus vērtēs Valsts prezidents Andris Bērziņš, Izglītības un zinātnes ministra padomniece integrācijas jautājumos Liesma Ose, Kultūras ministrijas Sabiedrības integrācijas departamenta direktore Ruta Klimkāne un Saeimas Sabiedrības saliedētības komisijas vadītājs Ilmārs Latkovskis.

Pēc debatēm notiks vairākas diskusijas ar ekspertiem un politiķiem par iespējām īstenot dalībnieku izstrādātos priekšlikumus. Arī plašākai sabiedrībai no 27.februāra līdz 11.martam būs iespēja izvērtēt un komentēt debatēs radītās idejas interneta vietnē MūsuValsts. Tā rezultātā vērtējumi un idejas, kā priekšlikumus īstenot, kā arī informācija par jau darīto konkrētajā jomā tiks apkopota īpašā ziņojumā.

Pilsoņu debates par integrāciju rīko Sabiedriskās politikas centrs PROVIDUS. Iniciatīvu atbalsta Valsts prezidents, kā arī Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā, Atvērtās sabiedrības fondu Vietējo pašpārvalžu un valsts pārvaldes reformu programma, Skrivanek Baltic, Draugiem.lv, Inbox.lv un Islande Hotel.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas