Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Policijā izveidota atsevišķa prevencijas nodaļa

Policijā notikušas strukturālas pārmaiņas un no novembra darbu sāk atsevišķa prevencijas nodaļa, portālu Diena.lv informēja Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Lita Juberte.

Iziet ārpus "noziegumu domāšanas rāmja", neveikt tikai reaģēšanas funkciju, bet uzņemties atbildību par drošas vides veidošanu visplašākajā izpratnē un sabiedrības pārstāvjus uztvert kā resursu savstarpējās sadarbības prakses attīstīšanā – tāda ir jaunizveidotās policijas Prevencijas vadības nodaļas misija. 

Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieks Artis Velšs norāda, ka "līdz šim Valsts policijā nebija vienas struktūrvienības, kas koordinētu un metodiski vadītu preventīvos pasākumus visās jomās policijā un vienoti arī Latvijas mērogā. Šādas funkcijas tika īstenotas atsevišķās sfērās, kas lielākoties saistītas ar ceļu satiksmes, kā arī nepilngadīgo likumpārkāpumu un aizsardzības jautājumiem."

Prevencijas vadības nodaļas būtiskākais uzdevums būs ieviest uz sabiedrību vērstas policijas darba metodes, lai turpmāk attīstītu un veidotu vienotu izpratni un metodiku par preventīvo darbu valstī. Nodaļas kompetencē būs VP stratēģiskās prioritātes un ilgtermiņa attīstība – tajā skaitā arī aktīva sadarbība ar citām policijas struktūrvienībām preventīvu aktivitāšu organizēšanā un Eiropas Savienības finansējuma piesaistīšana, ieviešot projektus un mērķtiecīgi veicot preventīvo darbu. 

L. Juberte skaidro, ka līdz šim policijā nereti dominējis kļūdains uzskats, ka tikai iecirkņu un nepilngadīgo lietu inspektori ir atbildīgi par likumpārkāpumu novēršanu, līdz ar to policijas veiktais preventīvais darbs lielā mērā balstījās uz šo dienestu veikto. Savukārt uz sabiedrību vērstas policijas darba idejas līdz šim lielākoties izpaudušās pilotprojektu un individuālu aktivitāšu veidā atsevišķās VP struktūrvienībās, pierādot savu efektivitāti. Taču šos pasākumus nav koordinējusi tam paredzēta viena struktūrvienība - tie realizēti, pateicoties atsevišķu Valsts policijas darbinieku entuziasmam.

Kārtības policijas priekšnieks skaidro, ka "uz sabiedrību vērsta policijas darba ietvaros pilsoniskā sabiedrība tiek uztverta kā līdzatbildīga drošas vides veidošanā, savukārt, policija ir atbildīga par proaktīvu rīcību drošas vides veidošanā". Līdz ar to, policijai ir jābūt ieinteresētai izzināt un risināt sabiedrības drošības problēmas, meklēt gan noziedzīgu nodarījumu gan sabiedrībai aktuālu problēmu novēršanas iespējas. A. Velšs piebilst, ka tādējādi uz sabiedrību vērsta policijas darba metožu efektīva un pārdomāta ieviešana ilgtermiņā ne tikai radīs iespēju novērst noziedzīgus nodarījumus, bet arī mazinās latentās noziedzības īpatsvaru valstī.

Minētās preventīvā darba pamatnostādnes ir iekļautas arī Valsts policijas attīstības koncepcijā.

Plānots, ka jaunizveidotajā Prevencijas vadības nodaļā izvirzīto uzdevumu realizēšanai kopumā strādās aptuveni 10 cilvēki. Tāpat L. Juberte piebilst, ka minētās izmaiņas tiks veiktas uz iekšējo resursu bāzes - papildus štata vietas un finansējums netiks piesaistīts.

Reorganizācija tiek veiktā visā Galvenajā kārtības policijas pārvaldē - optimizēts un sakārtots arī pārējās pārvaldes darbs ar mērķi padarīt policijas darbu efektīvāku. Piemēram, ja līdz šim ceļu satiksmes jautājumi bija zem lielās prevencijas struktūras kopā ar dažādām citām jomām, tagad izveidota atsevišķa Satiksmes drošības pārvalde, kas būs liels, neatkarīgs bloks, kas strādās ar ikdienā tik aktuālajiem satiksmes jautājumiem.

Līdzšinējā kārtības policijas struktūra tika izveidota 2009. gadā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

No pirmdienas gaidāmi nokrišņi

No pirmdienas mākoņu daudzums palielināsies, pirmdien dienas laikā daudzviet uzlīs, liecina sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas