Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Policija vairs nevēlas apsargāt Ģenerālprokuratūru, ST, Rīgas apgabaltiesu un ebreju draudzi

Valsts policija (VP) vairs nevēlas apsargāt Ģenerālprokuratūras, Satversmes tiesas (ST), Rīgas apgabaltiesas un Rīgas ebreju reliģiskās draudzes namus, liecina Iekšlietu ministrijas (IeM) sagatavotie grozījumi VP apsargājamo objektu sarakstā, kas ceturtdien pieteikti Valsts sekretāru sanāksmē.

Ģenerālprokuratūra, ST un ebreju draudze iebilst pret šo ieceri.

Pašlaik VP apsargā piecas Latvijas vēstniecības ārvalstīs, 11 ārvalstu vēstniecības Latvijā, Ģenerālprokuratūru, Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centru, ST, Rīgas apgabaltiesu, Rīgas ebreju reliģisko draudzi un divas Saeimas reprezentācijas ēkas.

IeM informējusi, ka VP Objektu apsardzes pārvaldē ir vakantas 82 amata vietas jeb 14% no kopējā skaita. Līdz ar to VP nevar pilnvērtīgi nodrošināt normatīvajos aktos noteikto objektu apsardzes kvalitāti nepieciešamajā līmenī.

Rīgas ebreju reliģiskās draudzes apsardzi Valsts policija sāka pēc vairākiem terora aktiem, kuri izraisīja lielu rezonansi sabiedrībā, tomēr no valsts netika piešķirts finansējums šā objekta apsardzei, kā arī Valsts policijā netika ieviestas papildu amata vietas. IeM nolēmusi pārtraukt šā objekta apsardzi nepietiekamā darbinieku skaita dēļ, norādot, ka šo funkciju var veikt apsardzes uzņēmums.

Personāla trūkums ir arī viens no iemesliem, kādēļ VP vēlas atteikties no ST un Ģenerālprokuratūras apsardzes, norādot, ka prioritāte ir nodrošināt kritiskās infrastruktūras drošības pasākumus, kas ir prioritāri no valsts drošības aspekta.

Savukārt Rīgas apgabaltiesas apsardzi VP faktiski nenodrošina, bet to dara apsardzes komersants. Valsts policijas Konvoja bataljons nodrošina sabiedrisko kārtību tiesās tikai tiesas sēžu laikā. Valsts policijā nav paredzētas amata vietas, kā arī nav piešķirti finanšu līdzekļi Rīgas apgabaltiesas apsardzei.

Tomēr VP plānojusi turpmāk pie šiem objektiem organizēt patruļas.

Ģenerālprokuratūra, ST un ebreju draudze iebilst pret šo ieceri. Ģenerālprokuratūra norāda, ka tās telpās tiek glabāts valsts noslēpums, kā arī NATO un Eiropas Savienības klasificētā informācija. Lai nodrošinātu kvalificētu apsardzi, prokuratūrai būtu jāveido savs iekšējais apsardzes dienests ar attiecīgu darbinieku skaitu un materiālo nodrošinājumu vai jāslēdz līgums ar apsardzes komersantu.

Satversmes tiesa norāda, ka apsardzes nenodrošināšana ST radīs būtisku valsts varas atzaru līdzsvara principa pārkāpumu.

Arī Rīgas ebreju reliģiskā draudze iebilst pret Rīgas horāļu sinagogas ēkas apsardzes pārtraukšanu, norādot, ka visā pasaulē pret ebreju objektiem notiek diversiju akti, vandalisma akti, skan aicinājumi par ebreju tautas iznīcināšanu. Pārtraucot Rīgas ebreju reliģiskās draudzes apsardzi, pastāv augsts vandalisma risks, kā arī tas var aizskart Latvijas prestižu.

Atsakoties no šo objektu apsardzes, VP būs jāsamazina 15 amata vietu, savukārt ietaupītos līdzekļus 82,7 tūkstošu latu apmērā paredzēts novirzīt VP apsargājamo objektu un kritiskās infrastruktūras drošības pasākumu nodrošināšanai.

VP no 2013.gada arī plānojusi pārtraukt narkoloģijas centra apsardzi, nododot šo funkciju Ieslodzījuma vietu pārvaldei.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas