Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Pozitīvi vērtē iniciatīvu ļaut apsardzes autotransportam izmantot sabiedriskā transporta joslas

Apsardzes nozares uzņēmēji pozitīvi vērtē iniciatīvu nākotnē atļaut apsardzes autotransportam izmantot sabiedriskā transporta joslas.

"Raugoties no drošības pakalpojumu nozares skatpunkta, šāda iniciatīva nenoliedzami vērtējama pozitīvi, jo drošības pakalpojumu jomā reaģēšanas ātrums ir viens no izšķirošajiem kritērijiem. Likumsakarīgi - jebkurš transportlīdzeklis, pārvietojoties pa sabiedriskā transporta joslu, galamērķi var sasniegt ātrāk, kas ir izdevīgi gan apsardzes pakalpojumu sniedzējam, gan klientam," biznesa portālam "Nozare.lv" atzina drošības kompānijas AS "G4S Latvia" valdes priekšsēdētājs Edgars Zālītis.

Viņš atzīst, ka gadījumi, kad operatīvās reaģēšanas laiks būtu kritiski svarīgs, ir tās reizes, kad noticis uzbrukums kādam publiskam vai privātam objektam ar potenciālu apdraudējumu viena vai vairāku cilvēku dzīvībai.

"Tajā pašā laikā, lai plānotās iniciatīvas mērķis par ātrāku reaģēšanu trauksmes gadījumos tiktu attaisnots, nepieciešams stingri reglamentēt apsardzes autotransporta izmantošanu, statusu, atpazīšanas zīmes un aprīkojumu. Respektīvi, ir jārada efektīva sistēma, kas ļautu noteikt sabiedriskās joslas izmantošanas pamatotību, lai nepieļautu gadījumus, kad pārmaiņas tiek izmantotas ērtībai. Pretējā gadījumā var iestāties nosacīti nekontrolējama situācija, kad visu vairāk nekā 400 Latvijā reģistrēto apsardzes komersantu operatīvās reaģēšanas vienības sāks nekontrolēti pārvietoties pa šīm joslām," skaidro Zālītis.

Pēc viņa teiktā, pieņemot šādu lēmumu, noteikti būtu jāņem vērā arī sabiedrības viedoklis - vai tā ir gatava pieņemt ierosinātās izmaiņas, piešķirot īpašas privilēģijas arī apsardzes autotransportam. Tas pats attiektos arī uz ierosinājumu par apsardzes transporta novietošanu pašvaldību autostāvvietās. "Prognozēju, ka viennozīmīga atbalsta nebūs, jo bažas radīs aizdomas, ka atsevišķi apsardzes firmu pārstāvji to varētu izmantot arī ārpus tiešo darba pienākumu izpildes," sacīja Zālītis.

Tāpat viņš norāda, ka Rīgā sabiedriskā transporta joslu nav nemaz tik daudz, lai pilnvaru piešķiršana pārvietoties pa tām veicinātu būtiskas izmaiņas un kardināli mainītu situāciju.

Arī drošības kompānijas "Grifs AG" vadītājs Ainars Bundulis atbalsta ieceri apsardzes firmu automašīnām izmantot sabiedriskā transporta joslas. "Trauksmes gadījumā objektā ir jāierodas, cik ātri iespējams, un jaunā iespēja noteikti uzlabos apsardzes ekipāžu reaģēšanas ātrumu, īpaši Rīgas centrā, kad ir lieli sastrēgumi. Piemēram, sastrēguma stundās Merķeļa ielā kustība ir ļoti lēna, bet, izmantojot sabiedriskā transporta joslas, līdz objektam K.Valdemāra ielā varētu tikt vismaz trīs reizes ātrāk," stāstīja Bundulis.

Viņš uzskata, ka nevarēs ļaunprātīgi izmantot šo iespēju, - ja nav trauksmes, tad mašīnas stāv noteiktos punktos un nebrauc. "Kontrolējam mašīnu pārvietošanos ar GPS - redzam, kur automašīna atrodas, brauc vai nebrauc, ar kādu ātrumu. Apsardzes kompānijas automašīnām trauksmes gadījumā jābrauc ar ieslēgtām bākugunīm, savukārt GPS sistēmām jābūt visu apsardzes uzņēmumu automašīnās," uzsver Bundulis.

Kā ziņots, sagaidot no apsardzes komersantiem detalizētu informāciju par nopietnākajām problēmām un šķēršļiem, ar kuriem tie saskaras ikdienā, sabiedrisko konsultatīvo padomju darba kārtībā nākotnē varētu tikt iekļauts jautājums par iespēju atļaut apsardzes firmu automašīnām izmantot sabiedriskā transporta joslas.

Tas izriet no valdības atbildes vēstules Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai par situāciju apsardzes darbības tirgū.

Savukārt jautājums par apsardzes komersantu transportlīdzekļu tiesībām bez maksas lietot Rīgas pašvaldības maksas autostāvvietas ir Rīgas domes kompetencē, jo pašvaldības teritorijā esošo autostāvvietu izmantošanu regulē domes saistošie noteikumi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas