Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Prezidents: Plānotā veselības aprūpes reforma neveicinātu reemigrāciju

Plānotās izmaiņas veselības aprūpes finansēšanas modelī, saistot to ar nodokļu maksāšanu Latvijā, ir pretrunā ar valsts plāniem sekmēt aizbraukušo iedzīvotāju atgriešanos Latvijā, ceturtdienas rītā Latvijas Televīzijas raidījumā Rīta panorāma teica Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Prezidents ir iepazinies ar veselības aprūpes reformas plānu un atzina, ka pašlaik saistībā ar to vēl ir gana neskaidrību, jo valstij trūkstot informācijas par iedzīvotāju skaitu un nodarbošanos: "Nezinām, cik Latvijā ir cilvēku, kas viņi ir un kādi viņi ir," sacīja Bērziņš, skaidrojot, ka ne visu iedzīvotāju ienākumi ir legāli un ne visi par tiem pilnībā maksā nodokļus.

Tāpēc iecere, ka veselības aprūpe ir apmaksāta tikai nodokļu maksātājiem, ir pareizs un atbilstošs risinājums Latvijas situācijai, turklāt tas apdraud ieceri par aizbraucēju atgriešanos Latvijā, jo viņiem "šeit par veselības aprūpi būtu pilnībā jāmaksā pašiem".

Jau ziņots, ka pašlaik likumu, kas paredz veselības aprūpes sistēmas izmaiņas, ir Saeimas darba kārtībā un pieņemts pirmajā no trīs lasījumiem. Likumprojekts paredz ieviest obligāto veselības apdrošināšanu, sasaistot tiesības uz valsts budžeta apmaksātu veselības aprūpi ar iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) deklarēšanu un nomaksu. Veselības aprūpes minimumu plānots nodrošināt visiem valsts iedzīvotājiem neatkarīgi no IIN maksāšanas fakta - neatliekamo medicīnisko palīdzību, konkrētu diagnožu ārstēšanu un kompensējamos medikamentus ar 100% kompensāciju.

Tāpat paredzēts, ka valsts apdrošinās 20 iedzīvotāju grupas, tostarp bērnus vecumā līdz 18 gadiem, pensionārus, personas, kuras kopj bērnu ar invaliditāti, cilvēkus ar 1., 2. un 3.grupas invaliditāti, bezdarbniekus, pilna laika studentus vecumā no 18 līdz 30 gadiem, personas no 18 līdz 25 gadiem, kuras iegūst vispārējo profesionālo izglītību, politiski represētos, kā arī personas, kuras atrodas ieslodzījuma vietās, un vēl ap desmit cilvēku grupas. No šā saraksta valdība nolēma izslēgt patentmaksu maksātājus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas