Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +13 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Procentiem no Bērnu slimnīcas daudzfunkcionālā korpusa būvniecības bija jānonāk partijas kasē

Tiesā nonākusī Bērnu slimnīcas kukuļošanas lieta atklāj, kā partijas pilda savas kases, svētdien vēstīja TV3 raidījums Nekā personīga.

Vairākus būvniekus, būvuzraugus  un slimnīcas amatpersonas – apsūdz par plānotu, organizētu shēmas īstenošanu, mākslīgi sadārdzinot būvniecības izmaksas, lai daļu valsts naudas, varētu sadalīt savā starpā. Prokuratūra uzskata, ka arī par ziedotāju līdzekļiem uzceltajā vecāku mājā, izmantota tā pati shēma. Neviens no astoņiem apsūdzētajiem savu vainu gan neatzīst.

Kāda Nekā personīga rīcībā nonākusi lietā iesaistītu personu saruna atklāj Latvijas  politisko aizkulišu neglīto virtuvi un rāda, ka Tautas partija nebūt nav vienīgais politiskais spēks, kas savu kasi iemanījās uzpildīt tieši ar šādas pašas shēmas palīdzību.  Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesā šo pirmdien uz apsūdzēto sola sēdēja piecas privātpersonas, un divi bērnu slimnīcas bijušie valdes locekļi. Arnis Kramzaks cieši sakniebtām lūpām un Aivars Lisenko nedaudz sakņupis sēž atstatus un savā starpā nesarunājas.

Bet 2009.gadā Kramzaks un Lisenko abi pavadīja daudz laika kopā. Bija jāceļ ilgi plānotais slimnīcas daudzfunkcionālais korpuss. Salīdzinot ar Kramzaku, kas 13 gadus vadīja slimnīcas iepirkumus, ar medicīnu nesaistītais Lisenko slimnīcas valdē bija nokļuvis nesen visai neskaidros apstākļos. Mehanizators, studējis vienā kursā ar Andri Šķēli, parakstījis Tautas partijas manifestu , un bijis dāsns šīs partijas ziedotājs. Tik skopa bija publiski atrodamā informācija par viņu. Iepriekš darbojies divu Rīgas pašvaldības uzņēmumu padomēs.

Tikai Lisenko arests aizdomās par korupciju slimnīcas būvniecības projektā, mudināja uz jautājumiem,  kā viņš patiesībā nonāca slimnīcā. Taču arī Tautas partijas līderi  tobrīd izrādījās tikpat nezinoši  kā žurnālisti.

Bērnu slimnīcas korupcijas  krimināllietas materiāli liecina, ka daļa  naudas, ko krāpšanas ceļā ieguva būvnieks, bija nododama Tautas partijai.  Kramzaks, kurš vadīja šo iepirkumu apmaiņā par uzvaras nodrošināšanu uzstāj, lai  būvnieks  Aleksandrs  Kreicers   mākslīgi palielina  tāmi par 33 tūkstošiem 927 latiem. No šīs summas trešo daļu 11 tūkstošus 800 latus Aivars Lisenko pieprasīja aizskaitīt Tautas partijai.  Kāda starp Kramzaku un Lisenko 17.augustā slimnīcas telpās notikusi  saruna liecina, ka Kramzaku  plānotais noziegums sāk nomākt. Celtniecībai trūkst naudas, un viņu varētu  pieķert.

Raidījumā atklājas, kā Lisenko runas plūdos noslīkušais Kramzaks beigās piekrīt  daļu kukuļa naudas novirzīt Tautas partijai. Būvnieks 29.septembrī  11 tūkstošus 800 latus   aizskaita  firmas W construction kontā. Šī nauda   ļoti īsā  laikā – divās dienās  tiek pārskaitīti vēl caur triju firmu  Loveks, Neo Star un Teronex Development Inc kontiem, un no pēdējā, to izņem kāda fiziska persona. 

Tur arī apstājas prokuratūras tālākā pierādījumu vākšana par naudas nonākšanu Tautas partijas kasē.  Daļa šo firmu, caur kurām naudu skaitīja,  jau likvidētas. Lai  gan patlaban  likvidēta skandāla epicentrā nonākusī Tautas partija, politologs Jānis Ikstens ir pārliecināts, ka arī šodien aktīvajiem   politiskajiem spēkiem ir   vēlme šo koruptīvo  sistēmu joprojām izmantot.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas