Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 16. septembris
Asja, Asnate, Dāgs

Puķīti brīdina par kriminālatbildību saistībā ar uz mūžu notiesātā vadāšanu roku dzelžos

Ģenerālprokuratūras Personu un valsts tiesību aizsardzības departamenta virsprokurors Juris Pēda izteicis brīdinājumu Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) priekšniekam Visvaldim Puķītem par ar mūža ieslodzījumu notiesātā vadāšanu roku dzelžos.

Pagājušajā gadā Jelgavas prokuratūras prokurors saņēma kādas Jelgavas cietumā ieslodzītas personas iesniegumu, kurā tā sūdzas par roku dzelžu regulāru izmantošanu ārpus kameras.

Prokurors nolēma vērsties IeVP, kurai norādījis, ka iestādes kārtība paredz par katru speciālo līdzekļu piemērošanas gadījumu noformēt protokolu un to reģistrēt, taču neparedz pielietot roku dzelžus attiecībā pret jebkuru notiesāto, pavadot viņu ārpus kameras un cietuma teritorijā bez protokola noformēšanas.

Šāda ar normatīvo aktu nepamatota amatpersonu rīcība atzīta par patvaļīgu, tādēļ prokurora iesniegumā pieprasīts veikt pasākumus likumpārkāpuma novēršanai un nekavējoties pārtraukt nelikumīgo darbību.

Puķīte šogad janvārī atbildē prokuratūrai norādījis, ka Jelgavas cietuma amatpersonu rīcība ir tiesiska. Atbildē norādīts, ka Latvijas sodu izpildes kodeksā izdarīti grozījumi, kas dod iespēju ar mūža ieslodzījumu notiesātajiem pārvietošanas laikā cietuma teritorijā piemērot speciālo līdzekli - roku dzelžus, ja persona šajā laikā var apdraudēt pavadošos darbiniekus vai pastāv aizdomas par iespējamu bēgšanu.

Prokuratūra, izvērtējot IeVP argumentus, secinājusi, ka prokurora iesniegumā norādītie trūkumi nav novērsti.

Veicot pārbaudi, noskaidrots, ka neviens ārējais normatīvais akts neparedz iespēju pastāvīgi pavadīt notiesāto personu cietuma teritorijā, pielietojot speciālos līdzekļus. Pirms speciālo līdzekļu lietošanas, ja apstākļi un situācija to ļauj, jābrīdina par nodomu lietot speciālos līdzekļus, secinājusi prokuratūra.

Ņemot vērā minēto, virsprokurors Juris Pēda IeVP priekšniekam izteicis brīdinājumu, proti, gadījumā, ja likumam neatbilstoša rīcība tiks turpināta un tās rezultātā tiks nodarīts būtisks kaitējums valsts varai vai ar likumu aizsargātām personas tiesībām un interesēm, iespējama kriminālatbildība par noziedzīgiem nodarījumiem valsts institūciju dienestā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas