Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

PVD: Pavasarī un vasarā pieaug risks mājas cūku novietnēs ienest Āfrikas cūku mēri

Pavasarī un vasarā pieaug risks mājas cūku novietnēs ienest Āfrikas cūku mēri (ĀCM), atzina Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD).

"Tieši pavasara un vasaras mēnešos risks ienest vīrusu mājas cūku saimniecībās ir būtiski lielāks, jo pagalmos un pļavās, kurās meža cūkas mēdz ieklīst, sāk zaļot zāle, kuru varētu būt kārdinājums izbarot cūkām," skaidroja PVD pārstāvji.

Tāpat dienestā norādīja, lai pasargātu mājas cūkas no saslimšanas, cūkām nekādā gadījumā nedrīkst izbarot zaļbarību, tostarp pagalmos pļauto zāli un citus neapstrādātus augu izcelsmes produktus, jo uz tiem var atrasties meža cūku atstāts ĀCM vīruss.

"Tāpat pavisam drīz meža cūku barus kuplinās sivēni, tādējādi uzturot meža cūku populāciju un vīrusa klātbūtni dabā," uzsvēra dienestā, piebilstot, ka meža cūku populācija Latvijā atkal pamazām pieaug un, tai palielinoties, aug arī ĀCM inficēšanās risks. Lai arī meža cūku medības Covid-19 ierobežojumu dēļ pilnībā nebija aizliegtas un individuālās medības, iespēju robežās, notika, tomēr ierobežojumu ietekmi un sekas, visticamāk, varēs novērot vasarā un rudenī.

Dienestā arī atzina, tas, vai mājas cūku novietnes skars vīruss,  būs atkarīgs no tā, cik atbildīgi pret biodrošības prasību ievērošanu izturēsies cūku turētājs.

Galvenie biodrošības pasākumi, kas jāievēro, lai pasargātu mājas cūkas no saslimšanas ar ĀCM, ir apavu maiņas un dezinfekcijas nodrošināšana pie ieejas novietnē, kopjot dzīvniekus, jāizmanto tikai šim darbam paredzētu apģērbu un apavus, nevalkājot to ārpus novietnes, kā arī nedrīkst lietot tādus pakaišus, kuriem varētu būt piekļuvuši savvaļas dzīvnieki.

Tāpat būtiski ir novērst cūku kontaktu ar savvaļas un klaiņojošiem dzīvniekiem, tostarp jānovērš savvaļas dzīvnieku piekļuve mājas cūkām paredzētajai barībai, pastāvīgi jāapkaro grauzēji un cūkām aizliegts izbarot pārtikas atkritumus, svaigo zāli un zaļbarību.

Dienestā uzsvēra, ja cūkas izskatās neveselas, tām zudusi ēstgriba, tās guļ un, iespējams, ir paaugstināta to ķermeņa temperatūra, nekavējoties jāziņo veterinārārstam vai PVD.

Dienestā arī atzīmēja, ka ĀCM šobrīd ir skāris gandrīz visu Latvijas teritoriju, bet aktīva ĀCM izplatība galvenokārt novērota Kurzemē, kā arī atsevišķos gadījumos Baltkrievijas pierobežā.

Jau vēstīts, ka šogad Latvijā ĀCM kopumā līdz šim konstatēts 124 mežacūkām 27 novadu 45 pagastos.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas