Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Raidījums: Budžeta studentu atbirums dažās programmās sasniedz pat 35%

To studentu, kas mācās par valsts budžeta līdzekļiem, "atbirums" dažās studiju programmās sasniedz pat 35%. Visbiežāk tas notiek pēc pirmā studiju kursa, kas nozīmē, ka vismaz par pirmo kursu valsts ieguldītos līdzekļus ir zaudējusi, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums Aizliegtais paņēmiens. No studentiem atpakaļ šos līdzekļus neviens neprasa, un šī summa mērāmas simtos tūkstošu eiro.

Igaunijā tajā pašā laikā kārtība ir stingrāka – kopumā studentiem nav jāatmaksā valsts nauda, ja viņi ir nolēmuši pēc pirmā kursa studijas pamest, bet ar noteikumu, ka šo neilgo studiju laikā kaut kas ir jāapgūst un vismaz jāiegūst attiecīgs kredītpunktu skaits – ja nē, tad gan daļa naudas ir jāatmaksā valsts budžetā. 

Latvijas Universitātē un Rīgas Tehniskajā universitātē, pēc mācību iestāžu pārstāvju teiktā, studiju programmas ar augstāko budžeta studentu "atbiruma" īpatsvaru ir datorzinību un programmēšanas jomā, taču, kā liecina raidījuma veiktā analīze, daudzi studenti pēc pirmā kursa pamet arī "juristus" un vadības studijas. Izglītības ministrijai dati par kopējo valsts budžeta maizē studējošo studentu "atbirumu" šobrīd nav, pasūtītais pētījums esot izgāzies.  

Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (Vienotība) raidījumam pieļāva, ka Igaunijas piemērs varētu būt labs veids, kā studentu izvēli pēc vidusskolas beigām padarīt atbildīgāku, tiesa, norādot, ka šobrīd vidusskolā mācās daudzi tādu skolēnu, kuriem drīzāk būtu jau jāapgūst profesija.
 
Raidījums Aizliegtais paņēmiens kopumā analizēja trīs populāras studiju programmas Latvijas Universitātē, kurās uz vietu ik gadu pretendē liels skaits studētgribētāju - Komunikācijas zinātnes, Tiesību zinātnes un Vadības zinības. Pieņemot, ka izlaiduma gads bijis 2015., aplūkots, kas noticis ar budžeta grupas studentiem, kas mācībās sākuši 2012.gadā Komunikācijas zinātņu un Tiesību zinātņu programmās un 2011.gadā – Vadības zinību programmā.  

Raidījuma veidotāji secinājuši, ka 2012.gadā uz vietu Komunikācijas zinātņu programmā pretendēja 973 reflektanti. Programmā pieejamas 25 valsts finansētās vietas. 12 no studentiem savas budžeta vietas saglabāja līdz pat studiju beigām, bet daļai pēc pirmā kursa par studijām nācās maksāt no savas kabatas. Pieci jaunieši, kas sāka studijas un saņēma valsts finansējumu, mācības pameta. Tātad šajā programmā "atbirums" ir 20%.

Ņemot vērā šīs programmas pašreizējo studiju maksu 2000 eiro, šodienas izteiksmē par pieciem studentiem valsts vismaz par pirmo studiju gadu zaudējusi 10 tūkstošus eiro. Jāatzīmē, ka otrajā studiju gadā atbrīvojušās budžeta vietas iegūst tie, kas sākuši studijas par maksu.

Tiesību zinātnēs no 55 budžeta vietām tās līdz studiju beigām saglabāja 29 studenti, bet 19 no tiem, kas sāka mācības par valsts naudu, studijas pameta, tādējādi "atbirums" ir aptuveni 35%. Par šo studentu pirmo mācību gadu valsts iztērējusi aptuveni 40 tūkstošus eiro.

Vadības zinībās 2012.gadā bija 57 budžeta vietas. Tās līdz studiju beigām saglabāja 28 studenti, divi "atkrita" uz maksas vietām, bet studijas pabeidza, taču 27 no tiem, kas sāka mācīties, studijas pameta. "Atbirums" - teju puse, bet zaudētā summa - aptuveni 54 tūkstoši eiro.

Raidījums aptaujājis arī šo studiju programmu studentus, secinot, ka ir gan tādi, kas ļoti apzināti izdarījuši savu izvēli jau vidusskolas laikā un tagad strādā izvēlētajā profesijā, gan arī tādi, kas īsti vēl aizvien nezina, ko darīt, bet mācījušies, lai iegūtu diplomu. "Atbirušo" studentu vidū galvenais arguments bijis tāds – "eksāmenu atzīmes bija labas, īsti nezināju, ko studēt, iestājos, bet sapratu, ka neinteresē".

Latvijas augstskolu pārstāvji studenti atbirumu skaidro ar vairākiem iemesliem. Ne vienmēr jaunieši saprot, ka studijas ir kas cits nekā mācības vidusskolā, daudzi vēl nezina, kas viņus interesē, tāpēc izdara nepareizas izvēles vecāku mudināti vai valsts budžeta vietu dēļ. Tāpat klibojot arī jauniešu zināšanas, piemēram, eksaktajās zinātnēs.

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) prorektors Uldis Sukovskis min, ka piemēram, studiju programmā Informācijas tehnoloģijas 2012.gadā studijas sāka 129 studenti, bet pēc pirmā kursa atbira 23 procenti, pēc otrā vēl 10, un rezultātā palikuši aptuveni 90.

"Ar ko tas saistīts, varētu jautāt? Kāpēc tā? Pirmkārt jau vispār, ja skolēns mācījās skolā 12 gadus, pieņemsim, parastā vidusskola, no klases uz klasi viņš pārgāja diezgan viegli. Vai ir kādi kritēriji, lai būtu atbirums skolā? Atskaitīt no skolas. Nu, neeksistē īstenībā nekā nopietna. Tagad viņš ir ieradies augstskolā, nākamajā skolā, un tad izrādās, ka šeit ir drusku citas prasības. Tajā, kā novērtēs viņa mācīšanās rezultātus," norāda Sukovskis. Tajā pašā laikā ir arī studijas programmas, kurās atbiruma faktiski nav. Piemēram, RTU studiju programmā Medicīnas inženierija un fizika. Kā sāka mācīties 25 cilvēki, tā turpina, vēsta Aizliegtais paņēmiens.

Arī Latvijas Lauksaimniecības universitāte saskaras ar līdzīgām problēmām. Universitātes
rektore Irina Pilvere skaidro: "Apmēram 30-40 procenti ir tie, kuri nespēj sevi organizēt studijās un līdz ar to saprast, ka studijas atšķiras nedaudz no skolas gaitām, kur visu ielika nodarbību laikā ar karotīti mutē. Studijās tomēr ir diezgan liels patstāvīgā darba īpatsvars, un tur, protams, ir nedaudz jāpacenšas un jāstrādā patstāvīgi bibliotēkā vai laboratorijās"

Viņasprāt, par turpmāko izvēli jauniešiem daudz aktīvāk jāsāk domāt jau vidusskolā, lai tā būtu pēc iespējas precīzāka. 

Tajā pašā laikā ir arī studijas programmas, kurās atbiruma faktiski nav. Piemēram, RTU studiju programmā Medicīnas inženierija un fizika. Kā sāka mācīties 25 cilvēki, tā turpina, vēsta Aizliegtais paņēmiens​.

Top komentāri

trusis nejaukais
t
Atceros savulaik lielaakais atbirums LU bija Optimizaacijas teorijaa pie Frolovas. Man liekas tur visi 50% lidoja laukaa un ja nemaldos bija tikai viena iespeeja atkaartot eksaamenu. Tie, kas tika cauri, vareeja uzskatiit, ka universitaate pabeigta :)
rtu
r
Kaut kā netiek pieminēta RTU ķīmijas fakultāte ar brīnišķīgiem rādītājiem - sāk studijas ~130 studentu, ap trešo kursu skaits jau sarucis līdz 30. Nav jau arī nekāds pārsteigums par šo rezultātu, jo pasniedzēji paši studentiem saka: ''mēs jau naudu par jums dabūjāt, vairs jau nav svarīgi vai jūs paliekat vai nē''.
Tavs vārds
T
Loģiski, ka būs atbirums, jo bez studiju maksas vēl jau arī ir jāizdomā kā izdzīvot un ko paēst un parasti pirmajā kursā liela daļa studentu dodas strādāt. Tad arī atbirst tie kuri nespēj tikt galā gan ar studijām gan arī ar izdzīvošanu. Ar tukšu vēderu vai ar darba laiku studiju laikā nekāda labā mācīšanās nesanāks. Ārzemēs ir iespēja paņemt studējošā kredītu(un ar tā ņemšanu arī ir savas klapatas), kurā tiek iekļautas ne tikai mācību maksas izmaksas. Nevajag taisīt šādus sūda sižetus bez iedziļināšanās cik tad reāli starp studentiem ir tādi, kuru vecāki vai paši ar savu darbu var uzturēt studēšanas izmaksas, jo patreizējā sistēmā vismaz 50% no studentiem nemaz nestrādā savā arodprofesijā - un tā arī nestrādā tajā pēc studiju pabeigšanas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvija paliek tukša

Valsts iedzīvotāju skaita kritums 34 gadu laikā par teju 30% ir satraucošs fakts.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas