Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Rasmusens sola darīt visu, lai tiktu turpināta NATO veiktā patrulēšana Baltijas valstu gaisa telpā

NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens sola darīt visu, lai alianses veiktā patrulēšana Baltijas valstu gaisa telpā tiktu turpināta. "Es esmu apņēmības pilns parūpēties par to, lai Baltijas valstu gaisa patrulēšana turpinātos arī nākotnē," šodien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu kopīgā preses konferencē sacīja Rasmusens.

Arī Bērziņš norādīja, ka NATO gaisa patrulēšanas misija Baltijas valstīs ir jautājums, kas tiek intensīvi šobrīd vērtēts un, iespējams, lēmums jau tiks pieņemts līdz maijā gaidāmajam NATO samitam Čikāgā. "Es guvu pārliecību, ka tas [lēmums par NATO gaisa patruļas misijas turpināšanu Baltijas valstu gaisa telpā] būs pozitīvs," sacīja Valsts prezidents.

NATO ģenerālsekretārs skaidroja, ka tā dēvētā gudrās aizsardzības iniciatīva ietver arī patruļas Baltijas valstu gaisa telpā, proti, citas alianses dalībvalstis nodrošina gaisa telpas drošību, jo viņām pieejami nepieciešamie resursi, vienlaikus Latvija iegulda savu bruņoto spēku attīstībā, lai piedalītos starptautiskajās misijās. Rasmusens sacīja, ka "Latvijas cilvēki zina, ka brīvība nenāk par brīvu". "Gadu gaitā jūs esat drosmīgi un vairākkārt cīnījušies par savu brīvību," sacīja NATO ģenerālsekretārs, piebilstot, ka tagad par mūsu valsts brīvību un drošību rūpējas arī alianse, piemēram, patrulējot Baltijas valstu gaisa telpā.

2009.gada septembrī NATO padome apstiprināja alianses patruļu misijas Baltijas valstu gaisa telpā pagarināšanu līdz 2014.gadam. Iepriekš NATO gaisa patrulēšanas misija Baltijas valstīs bija paredzēta līdz 2011.gadam, bet Latvija, Lietuva un Igaunija lūdza to pagarināt līdz 2018.gadam.

NATO ģenerālsekretārs apliecināja, ka Latvija ir uzticama alianses dalībvalsts gan sniedzot palīdzību misijā Afganistānā ar savu karavīru klātbūtni, gan nodrošinot būtiskos piegādes ceļus - ostu un dzelzceļa pakalpojumus - ceļam uz Afganistānu. Viņš pauda līdzjūtību šodien Afganistānā bojā gājušo četru Francijas militārpersonu tuviniekiem. "Es ļoti augstu vērtēju šos upurus un uzņēmību, ar kuru mūsu kareivji piedalās misijā Afganistānā," sacīja Rasmusens.

Kā ziņots, šodien vizītē Latvijā ieradies NATO ģenerālsekretārs. Viņam Rīgā šodien paredzētas tikšanās ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (V), ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču, aizsardzības ministru Arti Pabriku (V) un satiksmes ministru Aivi Roni. Vizītes laikā ar valsts augstākajām amatpersonām tiks spriests par NATO Čikāgas samita dienas kārtības jautājumiem, tostarp misiju Afganistānā, tā dēvēto gudrās aizsardzības principu, sadarbību ar partneriem ārpus alianses u.c.

Savukārt viesnīcā Radisson Blu Latvija NATO ģenerālsekretārs piedalīsies diskusijā ar jaunajiem līderiem. Diskusijas laikā tiks pārrunāta "smart defence" jeb gudrās aizsardzības iniciatīva, kas nozīmē maksimāli efektīvi izmantot aizsardzības spējas, katrai valstij specializējoties vienā vai otrā jomā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas