Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -1 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Rīgas būvvaldes vadītājs Vircavs atkārtoti atstādināts no amata

Rīgas domes pagaidu administrācijas vadītājs Edvīns Balševics ir izteicis rājienu Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājam Ingum Vircavam, vienlaikus viņu atkārtoti no amata atstādinot par citiem pārkāpumiem, kas saistīti ar pašvaldības mantas izšķērdēšanu, noskaidroja aģentūra LETA.

Balševics šādu lēmumu pieņēmis, pamatojoties uz Ētikas komisijas lēmumu.

Vircavu no amata februāra sākumā atstādināja tā brīža Rīgas domes priekšsēdētājs Oļegs Burovs (GKR). Pēc Burova teiktā, viņš bija saņēmis no būvvaldes darbiniekiem sūdzības par Vircava darbu, tādēļ viņa darba izvērtējumam tika piesaistīta domes Ētikas komisija.

Vircavs tobrīd gan norādīja, ka atstādināšanas iemesli viņam neesot paskaidroti un mēra izdotajam rīkojumam nemaz neesot juridiska pamata. Viņš arī apgalvoja, ka nolūkā panākt domes vadībai izdevīgu lēmumu pieņemšanu, atsevišķi būvvaldes darbinieki tiekot psiholoģiski ietekmēti un iebiedēti. Par šo pārkāpumu Vircavs saņēmis rājienu.

Vienlaikus pagaidu administrācijas pārstāve Jana Jentkus skaidroja, ka Balševičs ir uzdevis Vircavu atkārtoti atstādināt no amata uz laiku līdz lēmumam par darba tiesisko attiecību turpināšanu vai izbeigšanu.

Lēmums ir saistīts ar Vircava pārkāpumiem personiska labuma gūšanai un pašvaldības mantas izšķērdēšanu, proti, prettiesiskā būvvaldes dienesta autotransporta sistemātiskā un ilgstošā izmantošanā privātām vajadzībām, neatlīdzinot ne autotransporta lietošanas izmaksas, ne šiem privātajiem braucieniem izlietotās degvielas izmaksas.

Tāpat konstatēts, ka Vircavs privātajiem braucieniem kā autovadītājus ir izmantojis būvvaldei pakļautos darbiniekus bez viņu rakstveida piekrišanas un dažos gadījumos pat pret viņu gribu, liekot viņiem ārpus noteiktā darba laika pildīt autovadītāja pienākumus, par virsstundām maksājot no pašvaldības līdzekļiem.

Pašvaldība Vircava darba tiesisko attiecību izbeigšanu iesniegusi saskaņošanai arodbiedrībai "LABA", kuras biedrs ir Vircavs. Ja arodbiedrība atzīst Vircava pārkāpumus - pašvaldība būs tiesīga darba līgumu ar viņu lauzt. Biedrība lēmumu varētu pieņemt septiņu darba dienu laikā.

Vircavs aģentūrai LETA sacīja, ka pilnībā noraida visus viņam adresētos pārmetumus un, visticamāk, apstrīdēs Rīgas domes pagaidu administrācijas vadītāja lēmumu. 

"Nepiekrītu izteiktajiem pārmetumiem un tas ir acīmredzami, ka tiek meklēti jebkādi, pat visfantastiskākie apgalvojumi, lai mani atlaistu no ieņemamā amata un turētu pēc iespējas tālāk no būvvaldes. Šis pagaidu administrācijas lēmums vistiešākajā veidā ir saistīts ar iepriekš Rīgas domes gada sākumā pieņemto lēmumu par atstādināšanu," sacīja Vircavs. 

Viņš norādīja, ka jau gada sākumā pieņemtais domes lēmums par atstādināšanu rezultējies tikai ar rājienu un lielākā daļa apsūdzību izrādījušās nepamatotas. Kā piemēru, viņaprāt, nepamatotiem pārmetumiem, Vircavs minēja to, ka darba nespējas laikā esot interesējies par notiekošo būvvaldē. Līdzīgā veidā nepamatoti esot arī citi pārmetumi, uzsvēra Vircavs. 

Kā ziņots, nesaskaņas starp Burovu un Vircavu medijos plašāk izskanēja aizvadītā gada nogalē, kad Vircavs ar vēstuli vērsās pie domes deputātiem, apgalvojot, ka Burovs izdarījis uz viņu politisku spiedienu, lai, neraugoties uz neatbilstībām būvniecības prasībām, ekspluatācijā tiktu pieņemtas Z-torņu augstceltnes.

Vircavs paziņoja, ka ēkām būtu nepieciešama visaptveroša nesošo konstrukciju ekspertīze, jo 13 gadus ilgušajā būvniecības procesā 15 reizes ir mainījušies būvniecības dalībnieki un daudzu nesošo konstrukciju dokumentācija ir vienkārši pazudusi.

Tikmēr mērs pauda bažas par kopumā būvvaldē notiekošajiem procesiem, sevišķi, saistībā ar Z-torņu projektu. Paziņojumā medijiem Burovs apstiprināja, ka ir ticies ar projekta attīstītājiem, kuri vērsušies pie viņa ar informāciju par to, ar kādām problēmām uzņēmēji sastopas, lai nodotu ēku ekspluatācijā.

Vēlāk Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) apturēja Z-Torņu būvekspertīzes veicēja Arta Dzirkaļa sertifikātu ēku ekspertīžu veikšanā, kā pamatojumu minot "būvspeciālista profesionālās darbības pārkāpumu". Dzirkals šo lēmumu apstrīdēja.

Top komentāri

va vellos
v
Kāda bilde. Kāda glezna. Tēma - mazliet papluinīts grifs patriekts no trekna gabala dalīšanas. Actiņas izsaka visu.
labvēlīgais tips
l
Nabaga Vircavs. Viņu mētā kā skaidiņu jūrā aukas laikā.
citu vidū
c
Vai pa ilgo laiku amatā ir paspējis RTU pabeigt būvinženierus? Vai atgriezīsies pie saknēm - ekonomiskās ģeogrāfijas?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas