Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Rīgas pils muzejiem rastas pagaidu telpas

Vairākiem tūkstošiem tūristu, kuri Latvijā pavadīja svētku brīvdienas, šogad pirmoreiz bija liegta mūsu valsts vēstures iepazīšana Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā (LNVM). Tā ekspozīcija kopš pagājušā gada jūnijā Rīgas pilī notikušā ugunsgrēka joprojām slēgta un gaida labākus laikus pagaidu telpās.

Kultūras ministrija lēma LNVM krājumu pārvietot uz Lāčplēša ielu 106/108, savukārt apmeklētājiem pieejamā ekspozīcija turpmāk piecus gadus mājos vēsturiskajā Saktas namā Brīvības bulvārī 32, kur savulaik atradās Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultāte. Abās ēkās jau notiek pielāgošanas darbi, lai muzeju bagātības uz turieni varētu sākt pārcelt jau februāra sākumā. Būvniecības izdevumu segšanai atvēlēti gandrīz 200 tūkstoši eiro.

Par abām v/as Valsts nekustamie īpašumi piederošajām telpām LNVM no budžeta atvēlētajiem līdzekļiem šai valsts iestādei būs jāmaksā nomas maksa. Tās segšanai, krājumu pārcelšanai un jauna aprīkojuma iegādei valdība piešķīrusi gandrīz divus miljonus eiro. LNVM direktors Arnis Radiņš atklāj, ka ir satraucies, jo nekad iepriekš muzejam nav nācies pārcelties: "Būs grūti, tas ir milzīgs organizatorisks darbs, turklāt jārīko vairāki iepirkumi, ko kāds var apstrīdēt un procesu iekavēt. Jāpārceļ vairāk nekā miljons priekšmetu, gādājot, lai tiem pa ceļam nekas nenotiek, un vēl arī jāsakārto, ņemot vērā dažādas nianses, kaut vai atšķirīgos griestu augstumus." Radiņš atklāj, ka pārcelšanās process varētu ilgt pusgadu, pirmo izstādi plānots atklāt maijā, bet pastāvīgā ekspozīcija apskatei pilnībā varētu būt pieejama vien gada nogalē. Par pagaidu telpām Radiņš saka atzinīgus vārdus, atzīstot, ka to meklējumi nav vedušies viegli: "Pats savulaik studēju šajā ēkā un nekad nebūtu iedomājies, ka tur atradīsies manis vadītais muzejs."

Pagaidu telpas un to sagatavošanas procesu pagājušajā nedēļā novērtēja kultūras ministre Dace Melbārde: "Priecājos, ka jau drīz muzeji varēs pārcelties uz daudz piemērotākām pagaidu telpām. Muzeju darbinieki Rīgas pilī šobrīd strādā nepiemērotos apstākļos, mitrums bojā arī krājumu, kaut arī darbinieki ir darījuši visu iespējamo, lai kaitējumu novērstu."

Visu Kristīnas Putincevas rakstu "Vēstures muzejs mājos Saktas ēkā" lasiet otrdienas, 7.janvāra, laikrakstā Diena! 


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas