Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +3 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Rinkēvičs: ĀM prioritātes budžetā ir atalgojuma kāpums, atbalsts Ukrainai un Latvijas līderība starptautiski

Ārlietu ministrijas (ĀM) prioritātes 2023.gada budžetā ir atalgojuma kāpums diplomātiem, atbalsts Ukrainai un Latvijas līderība starptautiskajās organizācijās, šodien Saeimas Ārlietu komisijas sēdē norādīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Inflācijas kāpuma un ekonomiskās situācijas dēļ būtisks pieaugums paredzēts īpaši Latvijas diplomātiem ārvalstīs gan attiecībā uz atalgojumu, gan sociālajām garantijām, norādīja Rinkēvičs, skaidrojot šo jautājumu arī sīkāk. Minētie pieaugumi attiecas arī uz vairāku ministriju atašejiem ārvalstīs, kas ir iekļauti konkrēto ministriju budžetos.

Vēl viena prioritāte ir piecu miljonu eiro paredzēšana atbalsta projektu īstenošanai Ukrainā, Čerņihivas apgabalā, kur būs nopietni jāstrādā pie šo līdzekļu efektīvākas izlietošanas, pauda ārlietu ministrs, kurš norādīja, ka ĀM centīsies projektu īstenošanā iesaistīt Latvijas uzņēmējus.

Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols (NA) uzsvēra, ka Čerņihivas iedzīvotāji, apgabala gubernators ļoti pozitīvi novērtē Latvijas jau iepriekš sniegto atbalstu šim reģionam.

Trešā lielā prioritāte ārlietu jomas budžetā ir Latvijas darbs starptautiskajās organizācijās, ņemot vērā Latvijas gaidāmo prezidentūru Eiropas Padomē, Latvijas koordinējošo lomu Ziemeļvalstu un Baltijas valstu jeb NB8 formātā, kā arī to, ka tiks sākta kampaņa uz ANO Drošības padomes nepastāvīgās locekles statusu Latvijai, norādīja Rinkēvičs.

Eiropas lietu komisijas vadītājs Andris Sprūds (P) pozitīvi novērtēja atalgojuma palielināšanu diplomātiem, norādot, ka Saeimai jāatbalsta arī lielāka paaugstinājuma nodrošināšana nākotnē ĀM "centrālā aparāta" darbiniekiem.

Ārlietu ministrs šajā kontekstā norādīja, ka pašlaik ir sperts tikai pirmais solis, lai atbalstītu konkrētās amata vietas, uz kurām balstās ārlietu dienests, kā piemērus minot trešos sekretārus, vecākos referentus, nodaļu vadītājus un citus ĀM darbiniekus. Attiecībā uz sociālajām garantijām diplomātiem ārvalstīs politiķis vērsa uzmanību, ka izdevumi šajā jomā nebija mainīti jau ilgu laiku - kopš 2007.gada.

Runājot par kopīgo sadarbību ar Ārlietu komisiju, Rinkēvičs atzīmēja, ka drīz sāksies jauno vēstnieku nozīmēšanas process arī ar komisijas iesaisti.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas