Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Rinkēvičs: Mazākumtautību stāvoklis Krimā ir radikāli pasliktinājies

Mazākumtautību stāvoklis Krimā ir radikāli pasliktinājies, tā žurnālistiem pēc tikšanās ar Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) augsto komisāri mazākumtautību jautājumos Astrīdu Tūrsu sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Vienotība).

Ministrs vērsa klātesošo uzmanību uz to, ka ar augsto komisāri mazākumtautību jautājumos panākta vienošanās, lai nodrošinātu iespēju sadarboties vairākos jautājumos Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomes laikā, lai ar Austrumu partnerības un Centrālāzijas valstīm risinātu jautājumus, kuri saistīti ar mazākumtautību problēmām.

"Diemžēl mēs redzam, ka mazākumtautību stāvoklis Krimā ir radikāli pasliktinājies. Mēs runājām par tatāru mazākumtautību stāvokli, kuri pašlaik piedzīvo ļoti agresīvu rīcību no Krievijas varasiestāžu puses, apkarojot viņu tiesības. To pašu mēs redzam attiecībā uz ukraiņiem," sacīja Rinkēvičs, norādot, ka Latvija augstu vērtē Tūrsas personīgo iesaisti, veicot daudzas vizītes Ukrainā, cenšoties attiecīgos jautājumus risināt.

"Mēs ļoti gribētu, lai starptautiskā sabiedrība neaizmirstu ne par Krimas aneksijas faktu, ne par mazākumtautību stāvokli. No savas puses mēs esam gatavi izmantot visas iespējas, kuras sniedz ES, Eiropas Padome, EDSO, lai šos jautājumus aktualizētu," informēja Rinkēvičs.

Rinkēvičs septembra beigās ANO Ģenerālās Asamblejas laikā, tiekoties ar Eiropas Padomes ģenerālsekretāru Turbjēnu Jaglandu, apspriedis aktuālo situāciju Ukrainā pēc Krievijas agresijas, īpašu uzmanību pievēršot Krimas tatāru kritiskajam stāvoklim.

"Kopš Krievijas veiktās Ukrainas daļas - Krimas - aneksijas situācija ir ievērojami pasliktinājusies. Krimas tatāri tiek sistemātiski diskriminēti visās sabiedriskās dzīves jomās. Tiek ierobežota Krimas pamatiedzīvotāju - tatāru - pulcēšanās un izteikšanās brīvība, notiek vajāšanas un tiek celtas falsificētas apsūdzības tiesā," norādīja ministrs, piebilstot, ka Eiropas Padomei nepieciešams pievērst stingrāku uzmanību šai situācijai Krievijas anektētajā Krimā.

Savukārt Krimas tatāru tautas padomes - Medžlisa - līderis, Ukrainas parlamenta deputāts Mustafa Džemiļevs norādīja, ka pastāv draudi, ka līdz ar karadarbības sākšanos vispirms sāks iznīcināt "piekto kolonnu" pašā Krimā, proti, Krimas tatārus, kuri neatzīst Krimas pievienošanu Krievijai.

"Tas nav nekas cits, kā Krimas tatāru atkārtotas deportācijas un genocīda drauds," sacīja Džemiļevs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas