Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Roze: lauksaimnieki cieš citu nozaru kļūdu dēļ

Zemkopības ministrs Mārtiņš Roze (ZZS) paziņojis, ka, reaģējot uz kritisko situāciju piena nozarē, Zemkopības ministrijas (ZM) pārraudzībā esošais _Lauku attīstības fonds _piecu dienu laikā ir gatavs uzsākt garantiju sniegšanu banku kredītiem.Taču ilglaicīgai un patstāvīgai garantiju nodrošināšanai fondam nav naudas, tāpēc būtu nepieciešams, lai SIA Latvijas garantiju aģentūra uzsāktu eksporta garantiju sniegšanu arī lauksaimniecības pārstrādes uzņēmumiem.

Ministrs M.Roze pirmdien cer tikties ar ekonomikas un finanšu ministriem, lai vienotos par aktivitātēm un rīcību lauksaimnieku situācijas uzlabošanai, tomēr pārliecības viņam par to nav, liecina piektdienas vakarā izplatītais paziņojums prese. Iespējams, tas tapis pēc ziņām, ka pirmdien laika trūkuma dēļ premjera Ivaram Godmanim (LPP/LC) nebūs laika tikties ar zemniekiem. Šonedēļ viņi pulcējās protesta akcijā, solot tās rīkot vēl, ja nesagaidīs valdības rīcību.“Es ļoti ceru, ka ministri atsauksies manam aicinājumam un piedalīsies sarunā, uz kuru esmu viņus aicinājis, jo mums ir jāpieņem lēmumi. Steidzīgi. Mums šajā situācijā ir vajadzīga vienota un saskaņota rīcība,” uzsver zemkopības ministrs M.Roze. Šarunas ar M.Rozi lauksaimnieki novērtējuši kā “tukšus solījumus”, tāpēc vēlējās tikties ar premjeru. „Kredītgarantijas lauksaimniekiem šobrīd ir īpaši nepieciešamas, jo tie ir nonākuši situācijā, kad jācieš arī citu nozaru kļūdu dēļ, kas pieļautas, piemēram, banku sektorā, nekustamo īpašumu jomā, tirdzniecībā. To, kas ir zemkopības ministrijas un manā kompetencē, mēs esam izdarījuši. Tālākais ir atkarīgs no Ekonomikas ministrijas spējas integrēt mūsu priekšlikumus kopējā, vienotā plānā un aizstāvēt to valdībā.”, uzskata Mārtiņš Roze.Par galvenajiem papildus nepieciešamajiem instrumentiem ekonomikas aktivizēšanai ZM uzskata atbalstu kredītsaistību atvieglošanai, atbalstu kredītu garantijām, atbalstu grūtībās nonākušu uzņēmumu restrukturizācijai, kā arī izmaiņas ES un valsts atbalsta piešķiršanas nosacījumos un uzņēmējdarbību regulējošos normatīvajos aktos.

Jau rakstījā, ka premjers tomēr pirmdien, 26.janvārī, nevarēs tikties ar lauksaimniekiem, aģentūrai BNS pastāstīja premjera padomnieks sabiedrisko attiecību jautājumos Krists Leiškalns. Viņš skaidroja, ka pirmdien Latvijā vizītē ierodas Lietuvas premjers un paredzēti citi iepriekš plānoti pasākumi, tādēļ pirmdien Godmaņa dienaskārtībā nav iespējams iekļaut tikšanos ar zemniekiem.

Godmanis arī uzskata, ka atbildīgajam ministram ir jātiekas ar nozares pārstāvjiem, citiem ministriem un jāgatavo risinājums situācijas uzlabošanai, tādēļ premjers sagaida, kad zemkopības ministrs iesniegs izskatīšanai valdībā gatavus priekšlikumus, lai pēc iespējas ātrāk varētu pieņemt atbilstošus lēmumus un tos varētu ieviest, sacīja Leiškalns.

Kā aģentūrai LETA sacīja biedrības Zemnieku saeima (ZSA) priekšsēdētāja vietnieks un Bebru pagasta zemnieku saimniecības "Pilslejas" īpašnieks Uldis Krievārs, ja vistuvākajā laikā valsts reāli nerīkosies, lai glābtu nozari, kas ir trešā eksportspējīgākā nozare valstī, lielākais un gandrīz vienīgais darba devējs lauku cilvēkiem, sāksies neapturams zemnieku saimniecību bankrotu vilnis. "Mēs visi esam uz pašas klints malas," sacīja Krievārs.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas