Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 19. septembris
Verners, Muntis

Saeimas deputāti un ministrs kritizē Puķītes teikto par pašnāvībām

Tā ir nepieņemama attieksme no Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) vadītāja Visvalža Puķītes puses - tā Saeimas deputāti komentē nesenos IeVP vadītāja izteikumus laikraksta Diena publikācijā (31.08) par pēdējā laikā notikušajām pašnāvībām cietumos.

Kritisks ir arī tieslietu ministrs Jānis Bordāns (TB/LNNK). Par pašnāvību cēloņiem V. Puķīte Dienā izteicās šādi: «Visi šie procesi - tā ir brīva cilvēka griba, tas arī viss. Es neuzskatu to par šausmīgāko mūsu darba mīnusa iznākumu, ka neesam panākuši, ka viņš tiek notiesāts. Viņš šajā brīdī no morālā principa ir pats sev piemērojis sodu.»

Viņš arī piebilda, ka viņam kā iestādes vadītājam tā runāt nebūtu pareizi, «bet no cilvēcīgās puses - tāda ir dzīve». Tieslietu ministrs par izteikumiem saka - neskatoties uz finansiālo situāciju, nevar nolaisties līdz vienaldzīguma līmenim, un šādi formulējumi par pašnāvību kā situācijas risinājumu varot tikai veicināt šādu notikumu atkārtošanos. Šogad Latvijas cietumos notikušas sešas pašnāvības, pērn visa gada laikā - septiņas. Viena no pēdējām notika augustā - pakārās astoņgadīgā padēla slepkavībā vainotais vīrietis. J. Bordāns sola plānot ieslodzījuma vietu apmeklējumus, lai kopīgi ar IeVP priekšnieku rastu iespējamo reālo risinājumu un veiktu neatliekamus pasākumus esošo finansiālo iespēju robežās. Pastiprinātu uzmanību pievērsīšot gan pašnāvību gadījumu novēršanai, gan arī pašnāvību izmeklēšanai.

«Tas nav pieņemami. Pārvaldes vadītājam tā nepieklātos runāt. IeVP pienākums ir sargāt ieslodzītos, un pārvalde ir atbildīga par šo cilvēku dzīvību un veselību,» saka Ilma Čepāne (V), Saeimas Juridiskās komisijas vadītāja. Kad cilvēks ir brīvībā, viņš varot saņemt ārsta vai psihologa konsultācijas, kad vien nepieciešams, taču ieslodzījuma vietā tās neesot tik pieejamas. «Turklāt - ko nozīmē teiktais «pats sev piemērojis sodu»? Tikpat labi cilvēks varbūt nemaz nav bijis vainīgs, kā to var pateikt pirms tiesas sprieduma?» jautā I. Čepāne. Viņasprāt, tieslietu ministram būtu jāpievērš uzmanība darba organizācijai IeVP, ja pašnāvības cietumos jau notiek diezgan regulāri.

«Tas ir briesmīgs, nekaunīgs citāts. Briesmīga attieksme,» saka Andrejs Elksniņš (SC), juridiskās komisijas deputāts. Ja arī apcietinātais izdarījis smagu noziegumu, soda politikas mērķis jau neesot nolikt cilvēku situācijā, lai viņš pats sevi noslepkavotu, bet gan - lai viņš izciestu piespriesto sodu. «Ja viņš kā iestādes vadītājs nespēj paredzēt situācijas, tad piedodiet. Ir taču daudz iespēju - ievietot atsevišķās kamerās, vienā otrā kamerā ierīkot videonovērošanas kameras,» saka A. Elksniņš. No atbildīgajām iestādēm viņš sagaidītu izpēti, kāpēc pašnāvības notiek, un skaidru pozīciju - kā turpmāk rīkosies.

Arī Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas deputāts Kārlis Seržants (ZZS), kurš pirms vairākiem gadiem strādājis IeVP, V. Puķītes izteikumus uzskata par nepieņemamiem: «Ja viņš tā izsakās un domā, tad diemžēl tāda, visticamāk, ir arī lielākās daļas iestādes [darbinieku] attieksme.» Par pašnāvībām cietumos viņš saka - tas, ko redzam, nav normāli, pašnāvības ir stipri par biežu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas