Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Saeimas komisija atbalsta eID kartes noteikšanu par obligātu dokumentu

Līdzšinējā personas apliecība jeb eID karte tiks noteikta par obligātu personu apliecinošu dokumentu, paredz Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā otrdien galīgajam lasījumam atbalstītie grozījumi Personu apliecinošu dokumentu likumā.

Personas apliecība būs obligāta visiem Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem, kas sasnieguši 15 gadu vecumu, un pase turpmāk tiks paredzēta kā izvēles personu apliecinošs dokuments vai kā ceļošanas dokuments uz valstīm, kurās eID karte netiek atzīta par personu apliecinošu un ceļošanas dokumentu, aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienestā.

Patlaban persona kā vienīgo personu apliecinošo dokumentu var izvēlēties eID karti vai pasi, vai arī abus dokumentus - gan eID karti, gan pasi.

Saskaņā ar plānotajām izmaiņām tiem iedzīvotājiem, kuriem jau ir eID karte un tās derīguma termiņš līdz 2023.gadam vēl nebūs beidzies, nebūs nepieciešams to nomainīt pret jaunu. Savukārt tiem, kuriem pārejas periodā būs pienācis laiks nomainīt pasi, jaunu to izsniegs jau kopā eID karti.

Personas apliecību arī plānots noteikt kā vienu valsts garantētu identifikācijas rīku, lai iedzīvotāji varētu ērti, ātri un efektīvi saņemt jebkuru no valsts nodrošinātajiem elektroniskajiem pakalpojumiem.

Patlaban personas identifikāciju pakalpojumu saņemšanai elektroniski nodrošina, izmantojot dažādas identifikācijas metodes, kurām ir atšķirīgs tiesiskais pamats, drošības līmenis un lietojamība. Viena no metodēm, tostarp portālā Latvija.lv, kur iedzīvotāji var saņemt virkni valsts pakalpojumu, ir banku personas identifikācija. Šāda identifikācija ir iespējama tikai tad, ja attiecīgā banka ir brīvprātīgi iesaistījusies valsts un pašvaldību sniegto pakalpojumu pieejamības nodrošināšanā un attiecīgā persona ir kādas konkrētas bankas klients, teikts likumprojekta anotācijā.

Likumprojekta autori Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrijā (VARAM) norāda, ka līdzšinējā personas identifikācija tika balstīta tikai uz vienošanās pamata un banku izmantotajiem identifikācijas rīkiem publisko pakalpojumu sniegšanas jomā netiek izvirzītas un kontrolētas drošības prasības ne tehniskajiem risinājumiem, ne arī procedūrām. Tāpat būtiski, ka banku piedāvātie identifikācijas rīki ir izmantojami tikai konkrētas informācijas sistēmas - internetbankas - ietvaros, un rīku izmantošana ārpus šīs sistēmas var ievērojami palielināt iespējamo drošības risku līmeni.

Jauno kārtību plānots ieviest pakāpeniski jau no 2021. gada 1. janvāra, un eID karti kā obligātu personas dokumentu paredzēts noteikt no 2023. gada 1. janvāra.

Ņemot vērā plānotās izmaiņas, paredzēts, ka līdz elektroniska Vēlētāju reģistra ieviešanai Saeimas vēlēšanās, tautas nobalsošanā un parakstu vākšanā vēlētāji varēs piedalīties ar eID karti kopā ar vēlētāju apliecību, ja personai nav derīgas pilsoņa pases.

Par likuma grozījumiem galīgajā lasījuma vēl jālemj Saeimai.

Top komentāri

00
0
Kaut kāds kretīnisms. Dokuments, kuru atzīst visā pasaulē, ar kur var ceļot nav obligāts un netiek uzskatīts par dokumentu. Bet e-talons, ceļošanai nederīgs sūds, ir VIENĪGAIS un atzīstamais.. Kretīnismam nav robežu.
Scorseze
S
Tad jau uzreiz būtu pieņēmuši likumu ka visiem iešūs čipu pakaļā un uz priekšu, interesanti būtu paskatīties, cik tad šeit cilvēku paliktu:) vispār jo tālāk, jo tarkāk, debilismam nav robežu:)
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas