Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Saeimas komisija informēs VID, ka deputāts Čaklais deklarācijā nav norādījis lietošanā esošo automašīnu

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija nosūtīs Valsts ieņēmumu dienestam (VID) informāciju par to, ka deputāta Ingmāra Čaklā (V) amatpersonas deklarācijā nav norādīts, ka viņa lietošanā ir automašīna.

Kā skaidroja komisijas vadītājs Vitālijs Orlovs (SC), pēc publiski izskanējušās informācijas par to, ka Čaklā dzīvesbiedre izmantoja viņa firmas pakalpojumus dažādām konsultācijām, sabiedrisko attiecību un tulkošanas pakalpojumiem, tādējādi radot aizdomas par nodokļu optimizēšanu, Orlovs nolēma pārbaudīt publiski pieejamo informāciju par šo gadījumu. Līdz ar to Orlovs izpētījis arī Čaklā amatpersonas deklarāciju par 2011.gadu, kas iesniegta VID.

Orlovs sacīja, ka Čaklā deklarācijā neesot norādīts, ka viņa lietošanā esot mašīna, kaut arī viņš saņem transporta kompensācijas. Savukārt Čaklais deputātiem skaidroja, ka šī mašīna nav nodota pastāvīgā lietošanā, bet uz noteiktu laiku, tāpēc tā arī nav norādīta deklarācijā. VID pārstāve šodien komisijas sēdē norādīja, ka amatpersonas deklarācijā būtu jāsniedz informācija par lietošanā vai valdījumā esošajām automašīnām.

Iepriekš deputātam līgums par mašīnas lietošanu esot bijis noslēgts ar viņa sievu, bet patlaban viņš izmanto citu mašīnu, par kuras lietošanu līgums slēgts ar citu cilvēku.

Komisijas deputāti šodienas sēdē gandrīz neuzdeva jautājumus saistībā ar gadījumu, kad Čaklā dzīvesbiedre izmantoja viņa firmas pakalpojumus. Tikai deputāts Kārlis Seržants (ZZS) vaicāja, kādi tieši pakalpojumi tika sniegti, un konstatēja, ka šajā jautājumā jāgaida tiesas spriedums.

Savukārt citi komisijas deputāti pauda viedokli, ka nav īsti skaidrs, kādu tieši un kāpēc jautājumu komisija vērtē. Deputāts Raivis Dzintars (VL-TB/LNNK) sacīja, ka nav īsti skaidrs, kāpēc šis jautājums tiek skaitīts. Ja ir aizdomas par ētikas pārkāpumiem, tad komisija reaģē uz iesniegumiem, nevis preses materiāliem, uzsvēra Dzintars, piebilstot, ka nav skaidrs, kā šis jautājums atbilst komisijas kompetencei.

Arī deputāts Gunārs Igaunis (RP) pauda neizpratni, kāpēc komisija ir sanākusi, tāpat arī Gunārs Rusiņš pauda viedokli, ka pirms komisijas sēdes bija jābūt konkrētai informācijai par to, kas tiks apspriests, lai varētu sagatavoties.

Sabiedriskās politikas centra Providus pētniece Iveta Kažoka komisijas sēdē norādīja - tas, ka deklarācijā nav norādīta lietošanā esošā automašīna, ir pretrunā deklarācijas jēgai, tāpēc komisijai vajadzētu padomāt par sistēmisku risinājumu, lai palīdzētu deputātiem saprast, kā pareizi aizpildīt deklarācijas.

Kā ziņots, Notāru padome lūgusi tieslietu ministram Jānim Bordānam (VL-TB/LNNK) atstādināt no amata notāri Daci Čaklo, jo tā daudzus gadus izmantoja sava vīra Saeimas deputāta Ingmāra Čaklā firmas "Divas puses" pakalpojumus dažādām konsultācijām, sabiedrisko attiecību un tulkošanas pakalpojumiem, tādējādi radot aizdomas, ka darījumi bijuši fiktīvi un ka šādi notāre centusies optimizēt nodokļus.

Čaklais, kurš vairāk nekā piecus gadus bija sievas biroja vadītājs, ir pārliecināts, ka viņš un sieva visu darījuši likumīgi, ja arī pārkāpumi bijuši, tad, iespējams, tikai grāmatvedībā, vēstīja TV3 raidījums Nekā personīga.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas