Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Saeimas komisija noraida vairākus Saskaņas deputātu priekšlikumus grozījumiem Izglītības likumā

Trešdien Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija noraidīja vairākus "Saskaņas" deputātu priekšlikumus grozījumiem Izglītības likumā.

Komisija noraidīja Borisa Cileviča (S) priekšlikumu likumā noteikt izglītības iestāžu segregācijas monitoringa metodiku, kā arī izstrādāt izglītības iestāžu desegregācijas vadlīnijas. Kā aicinājumu neatbalstīt rosinājumu pamatoja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pārstāvji, Izglītības likums jau nosaka dažādas attieksmes aizliegumu, tāpēc šāds punkts likumā būtu lieks.

Tomēr Cilevičs uzsvēra, ka atšķirīga attieksme un segregācija nav viens un tas pats, un pauda, ka IZM cenšas izvairīties no problēmas. IZM pārstāvji uz to atbildēja, ka segregācija ir atšķirīgas attieksmes sekas, tāpēc problēma būtu jārisina tās saknē.

Edgars Kucins (S) rosināja noteikt pašvaldībām pienākumu uzzināt bērnu vecāku pieprasījumu pēc izglītības programmām un piešķirt izglītības iestādēm attiecīgu finansējumu. Tāpat pašvaldībām būtu regulāri jānoskaidro bērnu vecāku viedoklis par esošo pirmsskolas un vispārējas izglītības programmu īstenošanas kvalitāti, uzskata deputāts. IZM priekšlikumu neatbalstīja, jo vecāku viedoklis jau tiekot apkopots, turklāt šāds regulējums būtu pretrunā ar pašvaldību tiesībām autonomi izstrādāt izglītības programmas.

Kucins rosināja arī izslēgt no likuma daļu, kas paredz, ka, ja izglītības iestādes vadītāju soda par valsts valodas nelietošanu tādā apjomā, kāds nepieciešams amata pienākumu veikšanai, neatkarīgi no tā, vai lēmums tiek pārsūdzēts, izglītības iestādes vadītāju atstādina no amata līdz dienai, kad stājas spēkā Valsts valodas centra pieņemtais lēmums vai tiesas spriedums. Kā minēja parlamentārietis, neesot šaubu, ka pedagogiem ir jāzina valsts valoda, bet nav saprotams, kāpēc par lēmumu ir jāinformē iestādes vadītājs un pedagogs jāatstādina, ja lēmums lietā tiek pārsūdzēts.

IZM pauda, ka bērnam ir tiesības apgūt izglītību valsts valodā, tāpēc nav pieļaujama situācija, kurā pedagoga zināšanas ir apšaubāmas. Tomēr Saeimas Juridiskā biroja pārstāve Lilita Vilsone atzīmēja, ka šeit saskaras divas tiesības - bērna un darbinieka, tāpēc jautājums nav viennozīmīgs. Tiesībsargs piedāvāja nosacījumu mīkstināt - likt darba devējam izvērtēt izglītības iestādes vadītāja atstādināšanu, tomēr, kā norādīja Šadurskis, ir vairākas pašvaldības, kurās domes priekšsēdētājs ir arī skolas direktors, tāpēc veidotos interešu konflikts. Arī šie priekšlikumi komisijā netika atbalstīti.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas