Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Saistībā ar armijas pārtikas iepirkumu sodītas vēl četras atbildīgās amatpersonas

Aizsardzības ministrijā (AM) nolemts sodīt vēl četras atbildīgās amatpersonas saistībā ar pārkāpumiem armijas pārtikas iepirkumā, aģentūra LETA uzzināja ministrijā.

Četras atbildīgās personas ir tikušas disciplināri sodītas, tām tika piemērots sods - mēnešalgas ieturēšana uz noteiktu laiku. Soda apmērs atšķīrās no izdarītā pārkāpuma smaguma un citiem apstākļiem, kas atzīti par būtiskiem disciplinārsoda noteikšanā.

Vienas amatpersonas disciplinārlietas izskatīšana ir procesā un tā patlaban ir pagarināta uz nenoteiktu laiku, ņemot vērā amatpersonas ilgstošo prombūtni.

Jau ziņots, ka saistībā ar iepirkumu par loģistikas pakalpojumu pārtikas piegādē armijas vajadzībām no amata jau iepriekš atbrīvots iepirkuma komisijas vadītājs, nu jau bijušais Nacionālās apvienības (NA) biedrs Ēriks Ezeriņš un NBS Nodrošinājuma pavēlniecības štāba Apgādes pārvaldes Iepirkumu un līgumu daļas priekšnieks Imants Freibergs. Tāpat nolemts nepagarināt profesionālā dienesta līgumu ar vienu NBS pārstāvi.

Divām aizsardzības nozares amatpersonām ir izteikts rājiens.

Valdība jūlijā nolēma izveidot starpdisciplināru dienesta pārbaudes komisiju, lai nodrošinātu vispusīgu iepirkumā iesaistīto amatpersonu atbildības izvērtēšanu atbilstoši Valsts kontroles norādītajam. Komisijas vadītājs ir Valtss kancelejas direktors Jānis Citskovskis.

Rojā reģistrētais uzņēmums "Zītari LZ" 2022.gada decembrī ieguva 220 miljonus eiro vērtu līgumu par pārtikas piegādi NBS vajadzībām turpmākos piecus gadus.

Ar SIA "Zītari LZ" līgums tika noslēgts par loģistikas sistēmas izveidi, kas apvieno virkni pārtikas ražotājus un citus komersantus, lai nodrošinātu pārtikas piegādi visām NBS vienībām visā Latvijas teritorijā. Saskaņā ar līgumu uzņēmumam pēc NBS pieprasījumiem būtu jānodrošina arī nepieciešamie pārtikas krājumi. Tāpat vienošanās paredzēja pienākumu uzņēmumam nodrošināt NBS nepieciešamās pārtikas ražošanu un piegādi kara gadījumā.

Šovasar Aizsardzības ministrija (AM) panākusi vienošanos ar uzņēmumu par armijas pārtikas apgādes līguma pirmstermiņa izbeigšanu. Līgums tiks izbeigts ar šī gada 31.decembri, tostarp panākta vienošanās, ka komersants neizvirzīs nekādas pretenzijas un valstij attiecīgi neradīsies zaudējumi.

Vienlaikus notiek darbs pie jauna iepirkuma organizēšanas.

Aizsardzības resora vadība informējusi, ka AM iekšienē veikto pārbaužu secinājumi par minēto iepirkumu "lielā mērā sasaucas" ar Valsts kontroles (VK) revīzijas secinājumiem. Liela daļa VK ieteikumu jau ir ieviesti, lai iepirkumu sistēmu padarītu caurskatāmāku.

Lai ar kriminālprocesuālām metodēm pārbaudītu, vai iepirkuma procedūras laikā no 2021.gada 18.oktobra līdz šī gada 10.janvārim īstenoti noziedzīgi nodarījumi, KNAB 3.martā sācis kriminālprocesu. Kriminālprocess sākts pēc trīs Krimināllikuma pantiem par nepatiesu ziņu par mantu vai citiem ienākumiem lielā apmērā norādīšanu deklarācijā, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā un neizpaužamu ziņu, kas nav valsts noslēpums, izpaušanu.

Tikmēr Ģenerālprokuratūra pārbaudē secinājusi, ka armijas vadība, parakstot līgumu ar "Zītari LZ" par pārtikas piegādi, nav izvērtējusi būtiskus organizatoriska rakstura jautājumus un nav nodrošinājusi vienotu un skaidru pārtikas piegādes līgumu noslēgšanas kārtību pārejas periodam.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas