Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Sakss: Pļavniekos uzaugušam jaunietiem ir bijusi liegta iespēja pabūt latviskā vidē

Saeimas deputāta Andreja Judina aicinājumu latviešu ģimenēm uz nedēļu vai ilgāku laiku savā ģimenē uzņemt krievvalodīgos jauniešus, kuri vēlas iepazīties ar latviešu tradīcijām, Dienas uzrunātie eksperti uzskata par apsveicamu iniciatīvu. Tai pat laikā citi apšauba, vai nedēļa latviešu ģimenē var veicināt dziļu kultūras atšķirību izpratni.

Kādreizējas Sabiedrības integrācijas fonda direktors Nils Sakss uzskata, ka, lai gan šāda iniciatīva nerisinās integrācijas jautājumus plašākā mērogā, tomēr ļaus "ieinteresētajām pusēm vienai otru atrast", taču gan no latviešiem, gan krieviem jābūt interesei.

"Ja no abām pusēm šāda interese un vēlme pastāv un šāds pasākums notiek, tad tas ir ļoti apsveicami. Jautājums, vai cittautieši izmantos šo iespēju, manuprāt, pat nav īsti pamatots jautājums, jo pat, ja tie būs atsevišķi gadījumi, kas notiks šādas iniciatīvas rezultātā, arī tad jau tas ir labi," pauž N.Sakss.

Viņš piekrīt A.Judinam, ka daudziem krievu bērniem, kuri uzauguši Pļavnieku mikrorajonā, patiesi nav bijusi iespēja iepazīt latvisku lauku vidi. "Jautājums, ko viņi zina par latviskajiem laukiem, izbraucot cauri ar mašīnu un apskatoties šos laukus? Protams, tā iespēja iepazīt ne tikai caur mašīnas logu, bet arī pabūt tajā vidē, patiesībā ir liegta šiem cilvēkiem, pat tad, ja arī viņi to vēlētos," norāda N.Sakss.

Šādu iniciatīvu par apsveicamu dēvē arī integrācijas politikas eksperte Marija Golubeva. Viņa gan uzskata, ka šādam pasākumam būtu nepieciešama konkrēta programma un instruktāža.

"Šādiem pasākumiem būtu jānotiek kaut kādu tomēr vairāk vai mazāk organizētu apmaiņas programmu ietvaros, kad ir padomāts arī par pedagoģisko ietvaru, respektīvi, lai nav tā, ka tās ģimenes pēc saviem uzskatiem un pilnīgi bez kaut kāda atbalsta no cilvēkiem, kas kaut ko saprot no starpkultūru komunikāciju vienkārši nodarbojas ar tiem bērniem," saka M.Golubeva. 

Deputāts A.Judins Dienai gan sacīja, ka ideju nedrīkst birokratizēt un viņam neesot vēlēšanās uzsākt milzīgu projektu - cilvēkiem vienkārši ir jāsaprot, ka dzīvojam vienā valstī un visi esam piederīgi vienai valstij. 

M.Golubeva piebilst, ka esot nedaudz naivi domāt, ka nedēļu padzīvojot kādā ģimenē var īpaši dziļi izprast kādas kultūras atšķirības, taču pozitīvs aspekts, viņasprāt, ir kontaktu dibināšana.

Latviešiem un krieviem ir nepareizi priekšstati vieniem par otru, taču tos varot mazināt tikai kontaktējoties, par savu iniciatīvu stāsta deputāts. "Ja mēs varam sekmēt saskarsmi, palīdzēt cilvēkiem kontaktēties, no tā var būt labs rezultāts. Šeit varbūt nav runa par to, ka mums piespiedu kārtā kāds ir jāsameklē un kaut kur jāsūta. Vienkārši, ja cilvēkiem ir tāda vēlme, ja ir savstarpēja interese, to var darīt."

Šāda ideja A.Judinam radusies, lasot kāda cilvēka rakstīto sociālajā portālā Facebook, proti, šis cilvēks konstatējis, ka viņa bērnam grūtības sagādā latviešu valoda, tāpēc caur draugiem meklējis iespēju bērnam padzīvot latviešu ģimenē. 

"Viņš atrada to ģimeni un tur kādu laiku padzīvoja. Šis cilvēks pēc tam rakstīja iespaidu, ka, protams, bērns neaizmirsa krievu valodu vai krievu kultūru. Taču tagad viņš mācās maģistratūrā latviešu valodu un viņš tikai ieguva no visa tā," stāsta A.Judins.

Idejas autoram pagaidām neesot skaidra plāna, kā to praktiski realizēt – šobrīd dienas kārtībā ir jautājums, vai cilvēkus vispār šāds piedāvājums interesētu. "Es noformulēju ideju un tad, ja būs atsaucība, mēs varēsim diskutēt, kā to labāk izdarīt. Es tagad gribu labāk saprast, vai ir tāda interese un kāds ir vērtējums."

Tās latviešu ģimenes, kas vēlas savā ģimenē uzņemt kādu krievvalodīgo jaunieti, deputāts aicina sūtīt vēstuli uz viņa e-pasta adresi [email protected].

Top komentāri

Kreimenite
K
Piemers no manas dzives... Mans radinieks-latvietis, appreceja krievu sievieti ar mazu meitinu, kura vel nerunaja vispar....Meitene auga kopa ar maniem berniem, latviesiem.Un ziniet ko?Mani berni, protams, runaja krieviski, ta krievu meitenite vel pat skola negaja, kad jau pazinoja, ka vina sunu valoda nerunas, kad busot liela, macisoties angliski...Gods kam gods, tagad vina ir pieaugusi, parcelusies uz dzivi Krievija, kur visi runa krieviski.Latviski protams, ta ari nekad neiemacijas...Ta ka tas process, ienist latviesu valodu, lielakoties visiem krieviem jau genetiski ielikts.
Viņa
V
Uz latviešu valodā izteiktu labdien krievu jaunieties pat neatbild........jūs gribat viņu vēl ielaist savā mājā....?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas