Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Sievietes vidēji pelna par 15,9 % mazāk nekā vīrieši

Pēc 2019. gada provizoriskajiem datiem sieviešu stundas vidējā bruto darba samaksa bija par 15,9 % mazāka nekā vīriešu, un, salīdzinot ar 2018. gadu, atšķirība pieauga par 1,8 procentpunktiem, portālu Diena.lv informēja Centrālās statistikas pārvaldē (CSP).

Kā rāda CSP dati, 2019. gadā vislielākā darba samaksas atšķirība bija finanšu un apdrošināšanas nozarē, kur vīriešu darba samaksa stundā bija vidēji par 26 % lielāka nekā sieviešu. 2019. gadā normālo darba laiku strādājošo sieviešu atalgojums bija par 19,1 % zemāks nekā vīriešu, savukārt nepilnu darba laiku strādājošo sieviešu un vīriešu. Savukārt nepilnu darba laiku strādājošo sieviešu un vīriešu atalgojuma atšķirība bija mazāka – 12,4 %.

Sabiedriskajā sektorā sieviešu un vīriešu atalgojuma atšķirības vidējais rādītājs bija nedaudz lielāks nekā privātajā – attiecīgi 14,2 % un 13,5 %.

2019. gadā vismazākā atšķirība starp sieviešu un vīriešu atalgojumu stundā bija vecuma grupā virs 55 gadiem (10 %), bet vislielākās – vecuma grupā 35–44 gadi, kur sieviešu atalgojums bija par 18,2 % zemāks nekā vīriešu, kā arī 25–34 gadus vecu darbinieku vidū (17,7 %).

Eiropas Savienībā (ES) sievietes pelna par 15,7 % mazāk nekā vīrieši.

2018. gadā sieviešu un vīriešu darba samaksas stundā atšķirības rādītājs vidēji ES bija 15,7%. Latvijā šis rādītājs bija nedaudz zemāks nekā ES –14,1 %. Lielākā plaisa starp sieviešu un vīriešu atalgojumu bija Igaunijā, kur sievietes saņēma par 22,7 % mazāk nekā vīrieši.

Sieviešu un vīriešu stundas darba samaksas atšķirības rādītājs ir viens no ES ilgtspējīgas attīstības mērķu indikatoriem, kas tiek aprēķināts saskaņā ar ES statistikas biroja Eurostat metodoloģiju un tiek izmantots starptautiskiem salīdzinājumiem. To izmanto, lai uzraudzītu progresu dzimumu līdztiesības jomā.

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka tie ir kārtējie centieni šķelt sabiedrību.
Ass
A
Kur var uzzināt kāda atsķirība ir celtniecības palīgdarbos iesaistīto sieviešu un vīriešu lidztiesibā?
Muskulists
M
Neaptaukojušās sievietes dzīvsvars ir ~ 60 kg, vīrieša ~ 80 . Tur arī tie 15.9% sanāk ar atliektiem galiem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas