Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

SPKC: Uz jauno Covid-19 celmu attiecas tie paši profilaktiskie drošības pasākumi

Uz jauno Covid-19 Lielbritānijas celmu attiecas tie paši profilaktiskie drošības pasākumi, tostarp distance, roku mazgāšana un masku valkāšana, aģentūrai LETA skaidroja Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

SPKC vērš uzmanību, ka tā joprojām pēc būtības ir tā pati slimība, neskatoties uz to, ka notikušas ģenētiskas izmaiņas.

Skaidrojot jaunā paveida lipīgumu, SPKC norādīja, ka vienādos apstākļos jaunais paveids inficētu vairāk cilvēku un izplatītos ātrāk nekā līdzšinējie Covid-19 paveidi. Tomēr tas nenozīmē, ka līdzšinējie drošības pasākumi - distance, roku mazgāšana un masku valkāšana - būtu radikāli jāmaina.

SPKC šajā sakarā norāda uz piemēriem Īrijā un Lielbritānijā, kur decembrī pēc ierobežojumu mīkstināšanas sākās straujš saslimstības pieaugums jaunā paveida dēļ. Šo pieaugumu izdevās apturēt un saslimstību samazināt ar līdz šim efektivitāti pierādījušiem ierobežojumiem, kuri gan abu valstu gadījumā bija visai stingri.

Tāpat SPKC skaidro, ka pašreizējās vakcīnas pret Covid-19 darbojas arī pret jaunajiem paveidiem, turklāt šim paveidam nav novērota smagāka slimības gaita.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā pārbaudot 1071 paraugus, vismaz 9,34% gadījumu konstatēts Covid-19 jaunais Lielbritānijas celms, valdības ārkārtas sēdē informēja E. Gulbja laboratorijas speciālists Miks Gavars.

Viņš norādīja, ka visplašāk jaunā Lielbritānijas paveida Covid-19 izplatība konstatēta Rīgā, kur atklāti 28 jaunā Lielbritānijas celma gadījumi. Tāpat šāda vīrusa mutācijas izplatība ir arī Preiļos - 17, Gulbenē - 11, Jelgavā - astoņi, Balvos - seši, Madonā un Salaspilī - pa četriem katrā, Kuldīgā un Daugavpilī - pa trīs katrā, Līvānos un Lubānā - pa diviem katrā, Siguldā, Ādažos, Jūrmalā, Ogrē, Dobelē, Cēsīs, Ķekavā, Krāslavā un Rēzeknē pa vienam katrā novadā.

Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra Zinātniskās padomes priekšsēdētājs Jānis Kloviņš, vērtējot testu paraugu sekvenēšanas rezultātus, norādīja, ka šogad pusotra mēneša laikā jaunā Lielbritānijas paveida Covid -19 skaits ir palielinājies no 1% līdz 8%. Tas nozīmē, ka jaunā Lielbritānijas celma gadījumi palielinās pakāpeniski un nav sprādzienveidīgs uzliesmojums.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas