Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Stārķi aizvien biežāk "okupē" elektrolīniju balstus

Baltā stārķa ligzdu skaits uz elektrolīniju balstiem turpina pieaugt - tā secināts Latvijas ornitoloģijas biedrības (LOB) veiktajā 2013.gada baltā stārķa monitoringā. Šogad 17% ieguldījumu datu vākšanas monitoringā ir snieguši Latvenergo koncerna  dalībnieki, portālu Diena.lv informēja koncerna pārstāve Ivita Bidere.

Latvijas Ornitoloģijas biedrības pētījumā Baltā stārķa monitorings secināts, ka 2013.gadā uz elektrolīniju balstiem savas ligzdas uzvijuši 72,1% Latvijā mītošo balto stārķu,  – par 5,6% vairāk nekā 2012.gadā (66,5%). Ornitologi novērojuši, ka iedzīvotāju atbalsts stārķiem būvēt ligzdas kokos un uz ēku jumtiem pamazām sarūk un stārķi arvien biežāk izvēlas brīvāk pieejamos elektrolīniju balstus. Pētījums liecina, ka patlaban visvairāk ir tādu ligzdu, ko stārķi arī uz šiem balstiem būvē paši bez cilvēka uzstādītām mākslīgām pamatnēm.Atbilstoši ornitoloģes dr.biol. Māras Janaus sniegtajai informācijai par balto stārķu ligzdošanu Latvijā, šogad putnu skaits Latvijā sasniedz vismaz 10 000 pārus un stārķu ģimene vidēji ir izaudzinājusi 2,3 putnēnus."Baltajiem stārķiem šis gads ir bijis veiksmīgākais vismaz 25 gadu ilgā novērojumu vēsturē - daudzās ligzdās ir izaudzināti pat četri mazuļi, un ir konstatēta ligzda, no kuras ir izlidojuši pat pieci jaunie putni. Pie mums ligzdo 4% no pasaules balto stārķu populācijas - Latvijai tas ir ļoti daudz. Baltais stārķis ir vides veselīguma rādītājs – atrodoties barības ķēdes virsotnē, sekmīgi rādītāji liecina, ka putniem ir pietiekami pārtikas, tātad arī citām dzīvnieku sugām ir labvēlīgi dzīves apstākļi," stārķa nozīmi komentē Janaus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiķi aizvien nevar iziet no savas orbītas

Par valsts uzdevumiem ekonomikas sekmēšanā un joprojām milzīgo birokrātijas slogu Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidentu Aigaru Rostovski.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas