Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Stradiņa slimnīcā veikta unikāla operācija pacientei ar primāru virsnieru audzēju

Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā veikta unikāla operācija pacientei ar primāru virsnieru audzēju, kurš kopā ar tumora trombotiskajām masām caur apakšējo dobo vēnu bija sasniedzis sirds labo priekškambari, aģentūrai LETA pavēstīja PSKUS Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Janita Veiberga.

Paciente 2023.gada janvārī vērsās pie ģimenes ārsta ar sūdzībām par velkošu sajūtu labajā sānā, neskaidras izcelsmes paaugstinātu ķermeņa temperatūru, paaugstinātu asinsspiedienu, paātrinātu sirdsdarbību un trīs kilogramu svara zudumu. Daugavpils reģionālajā slimnīcā tika veikta datortomogrāfija vēderam un plaušām ar kontrastvielu un atrasts jaunveidojums labajā virsnierē. Papildus apakšējā dobajā vēnā tika konstatētas trombotiskas masas, kas sniedzās līdz pat sirds labajam priekškambarim. Virsnieru audzēju gadījumā šāda tumora trombotisko masu izplatība ir sastopama ļoti reti - viens līdz divi gadījumi uz vienu miljonu cilvēku.

Tā kā slimība ir saistīta ar augstu pēkšņas nāves risku, bija nepieciešama ķirurģiska ārstēšana. Operācijas plānošanā tika iesaistīta multidisciplināra ārstu komanda ar dažādu specialitāšu ķirurgiem, anesteziologiem un radiologiem. Operāciju veica vairākos etapos, un tās kopējais ilgums bija septiņas stundas.

Pirmajā operācijas posmā profesors Jānis Gardovskis ar asociētu profesoru Artūru Ozoliņu un asinsvadu ķirurgu Mārci Gediņu veica aknu labās daivas izdalīšanu, lai atbrīvotu pieeju virsnieres veidojuma izņemšanai. Tam sekoja virsnieres tumorozo audu atdalīšana, kas bija arī šī etapa vissarežģītākais uzdevums, jo jaunveidojums bija blīvi pieguļošs pie apakšējās dobās vēnas, aknas apakšējās virsmas un pie labās nieres. Tā kā apakšējā dobā vēna bija slēgta, tad, to kompensējot, citas mazāka izmēra vēnas ievērojami paplašinājās, lai nodrošinātu asiņu atgriešanos uz sirdi. Pārslodzes dēļ tās kļuva izteikti trauslas, viegli ievainojamas, apgrūtinot operācijas gaitu.

Pēc sekmīgi pabeigtā pirmā posma operāciju turpināja sirds ķirurgu komanda profesora Pētera Stradiņa vadībā. Mākslīgās asinsrites apstākļos, neapstādinot sirdsdarbību, tika atvērts sirds labais priekškambaris un no turienes evakuētas tumora tromba masas, atbrīvojot arī apakšējās dobās vēnas ieplūdes vietu labajā priekškambarī.

Nākamajā etapā, joprojām saglabājot mākslīgo asinsriti, tika atvērta apakšējā dobā vēna, redzes kontrolē izdarīta audzēja un trombotisko masu izņemšana no dobās vēnas un labās aknu vēnas. Vēna tika slēgta ar primāru šuvi. Kopējais asins zudums operācijas laikā sasniedza gandrīz 5 litrus, bet, pateicoties lieliskam anestiziologu un pefuziologu komandas darbam, pacientes dzīvība netika apdraudēta.

Pēc operācijas paciente četras diennaktis ārstējās reanimācijas nodaļā, pēc tam ārstēšana un agrīna rehabilitācija turpinājās Asinsvadu ķirurģijas centrā. Desmitajā pēcoperācijas dienā paciente izrakstīta ambulatorai aprūpei.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas