Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Stradiņa slimnīcas A2 korpusa otro būvniecības posmu plānots realizēt par 67,9 miljoniem eiro

Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā (PSKUS) A2 korpusa otro būvniecības posmu plānots realizēt par 67,9 miljoniem eiro, prognozējot, ka tas tiks pabeigts 2026.gada decembrī, trešdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē sacīja PSKUS valdes loceklis Lauris Vidzis.

Vidzis informēja, ka A2 korpusa būvniecības pirmajā posmā ar termiņu no 2014. līdz 2020.gadam neizmantots tika finansējums 45,2 miljonu eiro apmērā, ko veidoja gan Eiropas reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējums 26,1 miljona eiro apmērā, gan arī valsts budžeta finansējums 19,1 miljona eiro.

Savukārt A2 korpusa būvniecības otro posmu plānots realizēt līdz 2026.gada beigām, un tā kopējās plānotās izmaksas ir 67,9 miljoni eiro. Kā norādīja Vidzis, šobrīd projektam pieejamais finansējums ir 16,3 miljoni eiro. Turklāt vēl 46,8 un 4,8 miljonus eiro veido neizmantotais pirmā posma finansējums.

Patlaban ar jaunā korpusa izbūvi PSKUS atrodas otrajā būvniecības posmā, kur ārkārtas procedūras rezultātā piesaistīts būvnieks, kas veic neatliekamos darbus.

Pēc Vidža sniegtās informācijas, posma būvniecības dokumentācija Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB) vēl ir procesā. Pašreiz notiek darbs pie SIA "Sestais stils" projektēšanas sadaļas dokumentācijas. Tāpat neliela nobīde no sākotnējā plāna saistīta ar tiesas ekspertīzi attiecībā pret iepriekšējo būvdarbu veicēju SIA "Velve".

Lielākais būvdarbu apjoms saistīts ar jumta izbūvi. Pēc ekspertīzes rezultātiem secināts, ka jumts izbradāts un radušās plaisas, kas nebijušas korekti nosegtas, tāpēc lielu daļu jumta nākas pārbūvēt, viņš norādīja. Tāpat notiek slimnīcas korpusa iekštelpu un teritorijas būvdarbi.

Vienlaikus notiek tiesvedība ar iepriekšējo būvfirmu SIA "Velve". Stradiņa slimnīca tai pieprasījusi zaudējumu atlīdzību 1,4 miljonu eiro apmērā, taču summa vēl pieaugšot, jo tiekot gatavota jauna prasība par atlīdzību septiņu miljonu eiro apmērā.

Paralēli uzsākts kriminālprocess par būvfirmas dokumentu zādzību un izvešanu no būvobjekta, informēja Vidzis. Tajā pašā laikā arī būvfirma sākusi tiesvedību pret PSKUS, pieprasot 9 miljonu eiro zaudējumu atlīdzību.

Neatliekamo būvdarbu pabeigšana plānota līdz 2025.gada martam. Nodot jauno korpusu ekspluatācijā varētu līdz 2026.gada decembrim, prognozē Vidzis.

Kā norādīja slimnīcas pārstāvis, neņemot vērā zaudējumus un tiesvedības, teorētiski PSKUS ir pieejamais finansējums, lai noslēgtu A2 korpusa būvniecību, taču pastāv risks, ka noslēdzošajā būvniecības kārtā var rasties sadārdzinājums - būvnieks var mākslīgi sadārdzināt kopējo izmaksu apjomu, ko pašlaik precīzi prognozēt neesot iespējams.

Līdztekus Veselības ministrija (VM) informēja, ka pašreizējā brīdī A2 korpusa būvniecības noslēgšanai ir pieejams rezerves finansējums 82 miljonu eiro apmērā.

Tāpat VM Investīciju un Eiropas Savienības fondu uzraudzības departamenta direktores vietnieks Aivars Voldeks norādīja, ka ieviestas regulāras sanāksmes katru nedēļu, kur apspriests iepirkumu, būvniecības un tiesvedības process. Viņš norādīja, ka VM ir lietas kursā un redz, ka progress ir un "lietas sāk sakārtoties", taču tālāko iepirkuma procesu viennozīmīgi prognozēt atturējās.

Tāpat slimnīca 2026.gadā ierēķinājusi vienu pārsūdzēšanu un pašlaik no IUB saņem dokumentācijas precizējumus, kā arī mēģina veikt proaktīvus soļus dokumentācijas sakārtošanā, atzīmēja Vidzis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas