Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Straujumai uztic lielākas pilnvaras ministru izvēlē

Ja Valsts prezidents Andris Bērziņš ieklausīsies esošās koalīcijas piedāvājumā un uzticēs premjerei Laimdotai Straujumai (Vienotība) valdības veidošanu, tad šis process notiks citādi nekā viņas pirmā Ministru kabineta tapšana un valdība strādās sarežģītākos apstākļos, otrdien vēsta laikraksts Diena.

Vienotība, Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) un Nacionālā apvienība Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA) pirmdien trīspusējās sarunās vienojās, ka premjera kandidātei Straujumai ir jādod lielākas pilnvaras atbildības jomu sadalē un partiju piedāvāto ministru kandidātu izvēlē.

Otra atšķirība izriet no ZZS pieaugošās lomas koalīcijā. Vairāki Vienotības biedri paredz, ka var veidoties situācija, kāda bija pēc 10. Saeimas vēlēšanām, kad Vienotība bija valdošā partija, bet toni noteica ZZS. Pēc tās iniciatīvas koalīcija pirmdien nolēma dot Straujumai lielākas iespējas noteikt, kāda būs viņas valdība. Koalīcijas sarunās ieinteresēti piedalās arī partijas Latvijai un Ventspilij priekšsēdētājs Aivars Lembergs.

Straujumas pirmajā valdībā ZZS bija svarīgi, kā saka, ielikt kāju durvīs, lai nepaliktu opozīcijā līdz vēlēšanām, turpretim šajā jau tā ienāk ar lielāku balsu skaitu - 21 mandātu Saeimā -, kā arī ar augstākām prasībām, vēloties vadīt vairākas saimnieciskā bloka ministrijas.

Vienotības lomu var mazināt tās iekšējās grūtības, sākot ar līderes Solvitas Āboltiņas neiekļūšanu Saeimā un beidzot ar iespējamajiem pārkāpumiem, kuros varētu būt iesaistīti partijas biedri. Ir aizdomas, ka nu jau bijušā frakcijas vadītāja Dzintara Zaķa interesēs, iespējams, notikusi vēlētāju balsu pirkšana, kā arī īstenotas individuālas, ar partijas vadību nesaskaņotas kampaņas. Zaķis līdz patiesības noskaidrošanai ir apturējis darbību partijā. Tagad nav skaidrs, kuru cilvēku rokās ir vara Vienotībā, bet tās biedri sacīja, ka Āboltiņai joprojām ir partijas līderes mandāts.

Partiju savstarpējās konsultācijas pirmdien parādīja, ka ZZS labi saprotas arī ar opozīcijas partijām Saskaņu un Latvijas Reģionu apvienību (LRA). Redzot, kā Nacionālā apvienība tuvinās LRA, arī ZZS lika malā sākotnējos aizspriedumus pret šo politisko konkurentu. Pirmdien pēc ZZS un LRA tikšanās Brigmanis pavēstīja, ka apvienībai nav iebildumu pret LRA aicināšanu valdībā, bet ir nolemts nepaplašināt koalīciju. Taču vairākos jautājumos abiem spēkiem uzskati sakrīt. ZZS atbalsta arī veikala Maxima traģēdijas seku novērtēšanas komisijas izveidošanu, ko ierosināja LRA. Parlamentārā izmeklēšana šajā jautājumā ir arī Saskaņas interesēs, tāpēc var paredzēt, ka nepieciešamie 34 paraksti tiks savākti. ZZS, tāpat kā LRA un Saskaņa, ir par tautas vēlētu prezidentu.

Visu Ināras Egles rakstu Straujumai uztic lielākas pilnvaras ministru izvēlē lasiet otrdienas, 14.oktobra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas