Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Studentu pētījums: novadu iedzīvotāji grāmatas lasa maz, galvenokārt izvēlas žurnālus

Novadu iedzīvotāji grāmatas mājās lasa salīdzinoši maz, to vietā galvenokārt izvēloties žurnālus, secināts Baltu filoloģijas studentu pētījumā, kas veikts Latvijas laukos, aptaujājot iedzīvotājus.

Studentu vasaras ekspedīcijās uz novadiem, ko Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes profesore Māra Grudule kopā ar kolēģi profesoru Ojāru Lāmu rīko jau četrus gadus, secināts - grāmatas cilvēki mājās lasa samērā maz, galvenokārt izvēloties žurnālus.

"Kurzemē mani pat pārsteidza, ka Latvijā iznāk tik daudz žurnālu - anketās saskaitījām 70 nosaukumus, tādējādi šī prakse deva ieskatu mūsu periodikas attīstībā," atzinusi Grudule.

Līdz šim notikušas četras ekspedīcijas - trīs pirmās Kurzemē un viena pagājušajā vasarā Latgalē, Viļānos un Sakstagala pusē.

Anketās, ar kurām studenti devās pie vietējiem iedzīvotājiem, ietverti jautājumi gan par bibliotēkām un grāmatām, gan novadā pazīstamākajiem ļaudīm. "Rezultāti, īpaši Dundagā, mūs tiešām iepriecināja, jo Dinsberģi zināja visi, Kubalu skolā viesojusies lielākā daļa. Kandavā un Sabilē daudzi minēja vietējos literātus, tostarp dzejnieci Ilonu Miezīti," atzinusi pētniece.

Vietējos literātus zinājuši arī Latgales puses iedzīvotāji - sakstagalieši anketās minējuši gan Franci Trasunu, gan Jāni Klīdzēju, arī dzejnieci Annu Rancāni. Pētnieci gan pirmajā Latgales ekspedīcijā mazliet sarūgtinājis tas, cik maz anketās minēti citi mūsdienu latgaliešu autori. Turklāt, runājot par citiem Latvijas rakstniekiem, lielākoties aptaujātie atcerējušies vien sižetu un grāmatu vāka noformējuma fragmentus, taču ne darbu nosaukumus vai autoru vārdus.

Izņēmums ir skolu programmās iekļautie rakstnieki - gados vecākie minējuši Andreju Upīti un Vili Lāci, jaunākie, piemēram, Ingu Ābeli. Kā Kurzemē, tā Latgalē no mūsdienu latviešu autoriem popularitātes un atpazīstamības virsotnē ir divas - dzejniece Kornēlija Apškrūma, kā arī publiciste un rakstniece Monika Zīle.

Pētniece gan arī uzsver, ka zinātniskai datu analīzei līdz šim apkopoto anketu skaits ir pārāk trūcīgs. Ik gadu praksē dodas 12 līdz 15 studenti, katrs no viņiem divās dienās aptaujā desmit sētu iedzīvotājus. Tādējādi četrās praksēs uzkrātas nepilnas 500 anketas, kas tomēr norāda uz tendenci.

Ja LU vadība piešķirs līdzekļus arī turpmākām praksēm, šogad atkal plānots apciemot Latgali, bet pēcāk arī rīkot ekspedīcijas uz Sēliju un Vidzemi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pasaule patlaban padevusies principam "nauda nesmird"

Par to, kādus secinājumus Rietumiem izdarīt no Volodimira Zelenska piedāvātā miera plāna, kā uztvert ļaunuma parādi, ko pie sevis BRICS valstu samitā sapulcējis Vladimirs Putins, un Čečenijas...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas