Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Terapija piemērota, bet zāles saņemt nevar

Pēc aplēsēm, Latvijā varētu būt ap 40 000 ar C hepatītu inficētu cilvēku. Lai uzlabotu situāciju, no šā gada C hepatīta ārstēšanai valdība atvēlēja divas reizes lielāku budžeta finansējumu nekā iepriekšējos gados, ieviešot gan mūsdienīgu terapiju, gan likvidējot apjomīgos pacientu līdzmaksājumus. Arī rezultāti jau pirmajos sešos mēnešos ir labi, taču tagad atvēlētais finansējums beidzies. Atbildīgās iestādes nav spējušas paredzēt tādu pacientu pieplūdumu, un aizvien biežāk būs situācijas, ka pacientam medikamenti ir nozīmēti, bet tos saņemt nevar.  

No 6,6 miljoniem eiro, kas šogad piešķirti C hepatīta pacientu ārstēšanai, jau pirmajā pusgadā ir iztērēti 5,7 miljoni eiro. Pēc Nacionālā veselības dienesta (NVD) datiem, šogad pirmajā pusgadā ārstēti 738 pacienti, tas ir tikpat, cik pērn visa gada laikā. Kā Dienai skaidro NVD Zāļu un medicīnisko ierīču departamenta direktore Signe Bokta, ar šādu pacientu pieplūdumu neviens nebija rēķinājies. Tajā pašā laikā, jau izstrādājot jaunos noteikumus, projekta anotācijā bijis minēts, ka finansējums nebūs pietiekams. Arī Latvijas Infektoloģijas centra virsārste hepatoloģe Velga Ķūse piebilst, ka ir daļa tādu pacientu, kas nebija nākuši piecus sešus un pat desmit gadus, savukārt citi ir tādi, kas iepriekš nemaz par ārstēšanos nebija domājuši lielā līdzmaksājuma dēļ. Tagad šie cilvēki ir motivēti nākt. 

Skaidrojot, ko pacienti lai tagad iesāk, Ķūse min, ka ikviena pacienta situācija ir individuāla, un uzsver, ka būtībā visi tie, kuri terapiju nevar saņemt tagad, var gaidīt līdz janvārim. Vienlaikus noprotams, ka nav risinājumu un "rezerves cūciņas", ja kādam veselības stāvoklis strauji pasliktināsies un terapija būs nepieciešama uzreiz. Infektologi pastāstīs vien to, kur medikamentus meklēt, bet tie būs jāpērk par personiskajiem līdzekļiem. Savukārt tiem, kuriem terapija jau sākta, tā tiks turpināta.  

Par šim gadam trūkstošo finansējumu atbildīgie runā izvairīgi, nevēloties nosaukt konkrētu summu, – vēl esot jāveic aprēķini, un arī iespējamie scenāriji ir dažādi. Konkrēts pieprasījums tiks sagatavots nākamās nedēļas laikā. Bokta vēl bilst, ka jaunā terapija šogad nepieciešama ap 200 pacientiem, tas varētu izmaksāt ap 4,5 miljoniem eiro, vēl trīs miljoni vajadzīgi cita veida ārstēšanai. Līdzīga summa varētu tikt prasīta arī jaunajās politikas iniciatīvās nākamajam gadam.

Visu Annas Strapcānes rakstu lasiet piektdienas, 29.jūlija laikrakstā Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas