Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Tieslietu ministre: Uzturlīdzekļu parādniekiem jānosaka vēl stingrāki ierobežojumi

Uzturlīdzekļu parādniekiem jānosaka vēl stingrāki ierobežojumi, tikšanās laikā ar Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrāciju (UGFA) uzsvēra tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere (JV).

Tieslietu ministrijā aģentūru LETA informēja, ka šodien Lībiņa-Egnere tikās ar (UGFA), kuras laikā iepazinās ar iestādes darbu un tikās ar direktoru Edgaru Līcīti. Tikšanās laikā pārrunātas uzturlīdzekļu politikas jomas aktualitātes, tai skaitā īstenotie mehānismi, kā motivēt parādniekus pildīt likumā noteikto pienākumu, nodrošinot savas nepilngadīgās atvases ar uzturlīdzekļiem, kā arī segtu parādsaistības Uzturlīdzekļu garantiju fondam.

Tieslietu ministre tikšanās laikā atzinīgi vērtēja aizvadītajos gados UGFA īstenotos pasākumus, piemērojot uzturlīdzekļu parādniekiem ierobežojumus, piemēram, nosakot aizliegumu parādniekiem spēlēt azartspēles un vadīt transportlīdzekļus un kuģošanas līdzekļus, kā arī citus ierobežojumus.

Saskaņā ar UGFA datiem šobrīd kopējais uzturlīdzekļu nemaksātāju parāda apmērs valstij pārsniedz 527 miljonus eiro. Tikšanās laikā abas puses vienojās, ka jāmeklē arvien jauni mehānismi, kā nodrošināt, lai parādnieks apzināti neizvairītos no uzturlīdzekļu nemaksāšanas, bet uzņemtos atbildību par uzturlīdzekļu nodrošināšanu savai atvasei.

Tieslietu ministre uzsvēra, ka visiem bērniem ir tiesības uz pilnvērtīgiem dzīves apstākļiem, un to nodrošināšana vispirms ir viņu vecāku atbildība. Tādēļ mums kā sabiedrībai jādara viss nepieciešamais, lai novērstu uzturlīdzekļu nemaksāšanu un to, ka vecāki, nemaksājot uzturlīdzekļus par saviem nepilngadīgajiem bērniem, faktiski viņus apzog.

Tikšanās laikā abas puses pārrunāja šobrīd Saeimā izskatīšanā iesniegto likumprojektu "Grozījumi Uzturlīdzekļu garantiju fonda likumā", ar kuru plānots vēl vairāk paplašināt uz parādnieku attiecināmos ierobežojumus. Izmaiņas paredz parādniekam aizliegumu cedēt savus prasījumus, jo tas var tikt izmantots, lai apietu uzturlīdzekļu parāda piedziņu, tāpat plānotajās izmaiņās precizēts, ka šobrīd esošie noteiktie ierobežojumi tiek piemēroti arī pēc tam, kad uzturlīdzekļu izmaksa no Fonda izbeigta, bet parādniekam ir uzkrāts un nav nomaksāts parāds fondam.

Abas puses bija vienisprātis, ka šobrīd esošā uzturlīdzekļu nemaksātāju pārādsumma valstij ir neadekvāta un ir nepieciešams ieviest arvien stingrākus mehānismus, kas noteiktu parādniekiem būtiskus rīcības ierobežojumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas