Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +10 °C
Smidzinošs lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Tiesu priekšsēži pretojas Vējonim

Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa lēmums nodot Saeimai otrreizējai caurlūkošanai grozījumus likumā Par tiesu varu, kas paredzēja atcelt ierobežojumus rajona (pilsētas) tiesas priekšsēdētājam un apgabaltiesas priekšsēdētājam ieņemt amatu ne vairāk kā divus termiņus pēc kārtas, izraisījis lielu tiesu varas pretestību. Tas otrdien bija vērojams Saeimas Juridiskās komisijas sēdē, kurā deputāti vēl nekādu lēmumu nepieņēma.

Komisijas priekšsēdis Gaidis Bērziņš (NA), norādot uz viedokļu dažādību, ierosināja pirms lēmuma pieņemšanas rīkot plašāku diskusiju, lūdzot Tieslietu ministriju kopā ar Valsts prezidenta kanceleju tādu noorganizēt. Viņš arī izteica nožēlu, ka pirms likuma atdošanas Saeimai R. Vējonis jau nav uzklausījis visas puses.

"Valsts prezidents sanāksmes ar ekspertiem rīko tad, ja viņš svārstās, bet tagad prezidents bija pārliecināts, ka Saeimas lēmums atcelt termiņa ierobežojumu ir vērsts uz tiesu sistēmas stagnāciju, tāpēc viņš lūdza šo lēmumu pārskatīt," komisijas sēdē sacīja prezidenta padomniece Kristīne Jaunzeme.

Uz komisijas sēdi bija ieradušies apgabaltiesu vadītāji – Latgales apgabaltiesas priekšsēdētājs Andris Strauts, Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētāja Daiga Vilsone, kā arī Vidzemes apgabaltiesas priekšsēdētāja Edīte Knēgere, kura šajā amatā ir jau 22 gadus. Viņa sacīja: "Nevaru piekrist tam, ka es varētu būt stagnāte vai korumpēta. Nav korekti noteikt pilnvaru termiņa ierobežojumu personai ar pieredzi un kolektīva vadīšanas prasmēm." Turklāt tiesu priekšsēdētāji neesot iecelti uz mūžu, bet ik pēc pieciem gadiem viņiem ir atkārtoti jākandidē uz amatu – tad pēc tieslietu ministra ierosinājuma kandidātus vērtē Tieslietu padome.

Visu rakstu lasiet trešdienas, 29. novembra avīzē Diena!

Top komentāri

Tas,
T
ko tiesneši šobrīd sauc par "savas neatkarības nostiprināšanu" - ka disciplinārlietas ierosina un skata KOMISIJA, KURĀ IR TIKAI PAŠI TIESNEŠI, ka var mūžīgi sēdēd priekššedētāja krēslā, ka profesionālās atbilstības novērtējuma komisijā ir vairs tikai paši tiesnešu u.t.t. - IR TAISNS UN BRUĢĒTS CEĻŠ UZ TIESNEŠU KĀ KORPORĀCIJAS DEĢENERĀCIJU.
Neticīgais
N
Pareizi dara Vējoņa kungs, ka nepieļauj iesēsties tiesnešiem uz mūžu amatos. Ja paskatās VID amatpersonu deklarācijas, tad dažs labs tiesnesis saņem regulāri dāvinājumus un mantojumus naudā, viens pat 1 miljona eiro naudā , pie tam no nabadzīgas laucinieces, kura mūža garumā pati nebija redzējusi pat 50 eiro vienā gabalā.
ha
h
Ir taču redzams, ka tiesu priekšsēdētāji negrib zaudēt savus amatus. Ar "neaizstājamiem" priekšniekiem, piedodiet par cinismu, ir pilnas kapsētas
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas