Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Tirdzniecības centri aicina nekavējoties piešķirt nomas atbalstu 11,25 miljonu eiro apmērā

Saistībā ar Covis-19 dēļ noteiktajiem ierobežojumiem tirdzniecības centri aicina valdību nekavējoties piešķirt nomas atbalstu vismaz 11,25 miljonu eiro apmērā mēnesī, pavēstīja Nekustamā īpašuma attīstītāju alianses (NĪAA) pārstāvji.

Viņi uzsvēra, ka patlaban tirdzniecības centros atbilstoši valdības pieņemtajiem noteikumiem strādāt atļauts tikai veikaliem, kas tirgo pirmās nepieciešamības preces - tādi aizņem tikai vidēji 25% tirdzniecības centru platības.

Pārējie 75% veikalu nestrādā un nemaksā nomu par telpām, radot tirdzniecības centriem Latvijā vairāk nekā 11 miljonu eiro zaudējumus katru mēnesi. 

Tirdzniecības centri, kas vēl nav paguvuši atgūties no pavasarī ciestajiem zaudējumiem, šobrīd cieš no ierobežojumiem, norādīja NĪAA pārstāvji. Līdz šim Covid-19 izplatības apturēšanas nolūkā ieviesto ierobežojumu dēļ tirdzniecības centru zaudējumi sasnieguši 65 miljonus eiro. Pavasarī pēc nozares neatlaidīgiem lūgumiem valdība pieņēma nomas atbalsta programmu, kam tika piešķirti 20 miljoni, tomēr, kā liecina NĪAA rīcībā esošie dati, atbalstam līdz šim izmaksāti tikai aptuveni septiņi-astoņi miljoni eiro.

Lai ārkārtas situācijas laikā neradītu papildu bankrota un maksātnespējas riskus tirdzniecībā, nozarei nepieciešams nomas atbalsta mehānisms, kas kompensētu negūto nomas maksu no slēgtajiem veikaliem. NĪAA veiktie aprēķini liecina, ka Latvijā esošo 52 tirdzniecības centru kopējā platība ir aptuveni viens miljons kvadrātmetru, un vidējā nomas maksa tirgū sasniedz 15 eiro par kvadrātmetru. 

Ņemot vērā, ka otrās nepieciešamības veikali, kam šobrīd liegts strādāt, aizņem aptuveni 75% no tirdzniecības centru platības, kopējais nepieciešamais atbalsts vienā mēnesī ir 11,25 miljoni eiro.

Tā kā šāds finansējums, kā liecina aprēķini, jau ir pieejams no iepriekšējā ierobežojumu perioda, nozare aicina valdību nevilcināties un atbalstīt nomas kompensācijas piešķiršanu tirdzniecības centriem.

"Līdz šim tirdzniecības centri atbilstoši savām iespējām atbalstījuši vakcinācijas procesu valstī, bez atlīdzības izvietojot vakcinācijas punktus savās telpās, lai radītu iespēju ikvienam Latvijas iedzīvotājam saņemt vakcīnu sev tuvākā un ērtākā vietā. Tomēr visu pušu ieguldītās pūles nav palīdzējušas sasniegt izvirzītos vakcinācijas apjoma mērķus, tāpēc valstī jāsadzīvo ar plašiem ierobežojumiem. Šobrīd tirdzniecības centros atļauts strādāt tikai 25% nomnieku - pārējiem darbs ir liegts, tāpēc nomas maksu uzņēmumi iznomātājiem nemaksā," pauda NĪAA valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Vanags. 

Viņš uzsvēra, ka apgrozāmo līdzekļu grants nav atbilstošs tirdzniecības centriem, jo uzņēmumi tam nekvalificējas - aptuveni 90-95% iznomātāju apgrozījuma veido nomas maksa nevis darbinieku algas. Savukārt tā daļa nomnieku, kas saņem apgrozāmo līdzekļu grantu, nomas maksu iznomātājiem nemaksā vai maksā ļoti ierobežotā apmērā. 

"Tā rezultātā tirdzniecības infrastruktūra atkal tuvojas maksātnespējas situācijai," pavēstīja Vanags.

NĪAA apvieno nozīmīgākos nozares dalībniekus, lai panāktu ilgtspējīgu nekustamo īpašumu nozares izaugsmi, vienoti to pārstāvētu valsts un pašvaldību līmenī, kā arī aktualizētu nekustamo īpašumu attīstītāju un investoru lomu Latvijas ekonomikā.

LETA jau vēstīja, ka no 21.oktobra līdz 15.novembrim īpaši stingro Covid-19 ierobežojumu jeb stingrā "lokdauna" laikā klātienes saimniecisko pakalpojumu sniegšanas vietas un pirmās nepieciešamības preču tirdzniecības vietas darbu varēs sākt ne ātrāk kā plkst.6 un beigt ne vēlāk kā plkst.19.

Tirdzniecības pakalpojumus klātienē šajā laikā varēs sniegt tikai veikali, kur 70% no preču sortimenta ir pārtikas preces, veikali, kur 70% no preču sortimenta ir higiēnas preces, aptiekas, tai skaitā veterinārās aptiekas, optikas preču veikali, degvielas uzpildes stacijas, dzīvnieku barības veikali, preses tirdzniecības vietas, grāmatnīcas, telekomunikāciju preču un pakalpojumu vietas, ziedu tirdzniecības vietas, kā arī reģistrētas autoostas, kuras saskaņā ar normatīvajiem aktiem nodrošina biļešu tirdzniecību, un dzelzceļa stacijās esošās biļešu tirdzniecības kases, kurās tiek pārdotas biļetes tikai uz iekšzemes dzelzceļa maršrutiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas