Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Tirdzniecības centru nomniekiem var draudēt bankrots

''Tirdzniecības centru nomas maksas ieņēmumu kritums sasniedz pat 100%, un tas periodā no 2020. gada oktobra līdz 2021. gada martam tirdzniecības centriem radījis zaudējumus no nesaņemtās nomas maksas jau 37 miljonu eiro apmērā, bet 2020. gada laikā zaudējumi sasnieguši 42 miljonus eiro, tā atklātā vēstulē Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam norāda Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, Latvijas Darba devēju konfederācijas, Nekustamā īpašuma attīstītāju alianses un tirdzniecības centru – Domina Shopping, Origo, Galleria Riga, Sāga, Ozols, Dauga, Sky&More, Via Jurmala Outlet Village un Valleta – pārstāvji.

Vēstules autori uzsver, ka Ministru kabineta lēmums no 7. aprīļa atjaunot veikalu darbību ārpus tirdzniecības centriem, bet neatcelt ierobežojumus tirdzniecības centros, jau esošo krīzi tikai pasliktinās. Lai no tā izvairītos, nozares pārstāvji aicina nekavējoties lemt par nomas maksas atbalsta piešķiršanu, atgādinot, ka jau marta sākumā darba grupa uzņēmējdarbības un nodarbināto atbalstam Covid-19 krīzes laikā vienbalsīgi atbalstīja Ekonomikas ministrijas izstrādāto nomas maksas atbalsta instrumentu. 

Vēstulē arī norādīts, ka pieejamais atbalsta instruments – grants apgrozāmajiem līdzekļiem – ir pārāk vājš atbalsts un nekādā gadījumā nesedz nomas maksu, līdz ar to, ja nebūs papildu atbalsta, nozarē gaidāms bankrotu vilnis.


Atbalsts nav gatavs 

Vienlaikus jāteic, ka pagājušās nedēļas valdības sēdē, lemjot par ierobežojumu saglabāšanu tirdzniecības centriem, zemkopības ministrs Kaspars Gerhards (NA) atgādināja, ka tie ir jāskata kopā ar nomas maksas atbalsta programmu. To, ka tāda ir teju gatava, apliecināja arī ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (KPV LV). 

Tomēr vakar Ekonomikas ministrijas pārstāve Evita Urpena aģentūrai LETA atzina, ka vienošanās par konkrēto programmu vēl nav panākta. Jāatgādina, ka iepriekšējā atklātā vēstule valdības vadītājam par nomas maksas segšanas atbalsta nepieciešamību tapa februārī. Tirdzniecības centru pārstāvji tajā norādīja, ka iznomātāji jau ir piešķīruši visas iespējamās atlaides nomniekiem, taču tiem ir ļoti liels risks neizdzīvot bez atbalsta nomai, jo citi atbalsta mehānismi ir grūti pieejami un tikai nedaudz sedz zaudējumus. 

Iepirkšanās centru pārstāvji atsaucas arī uz Valsts ieņēmumu dienesta datiem par to, ka 2019. gadā tirdzniecībā kopumā ir nodarbinātas 133 369 personas. Vēstules autori uzsver, ka vērā ņemama daļa var palikt bez darba valdības nolaidības dēļ.


Situācija kritiska

Tirdzniecības centra Origo iznomāšanas direktore Ingrīda Sīpola Dienai stāsta: ''Šobrīd situācija attiecībā uz nomas maksu ir tiešām kritiska. Jau gadu tirdzniecības centru nomnieki no apsaimniekotājiem saņem ievērojamas atlaides, papildus vēlamies uzsvērt, ka kopš 2021. gada sākuma nomas maksa visiem veikaliem kopā vidēji ir samazināta par 65–70%. Šajā periodā tirdzniecības centriem nav arī bijusi iespēja aizpildīt tukšās tirdzniecības telpas, kas tādējādi nesušas vien finansiālus zaudējumus.''

Līdz ar to Sīpola skaidro, ja atbalsta programmas nomas maksas segšanai nebūs, ''tad tas daudziem nomniekiem draudēs ar biznesa aizvēršanu, darbinieku atlaišanu un faktisku maksātnespēju. Valstij tas radīs būtiskus nodokļu ieņēmumu zaudējumus, kā arī papildu slogu sociālajam budžetam bezdarbnieka pabalstu izmaksām. Šobrīd uzņēmējdarbības dzīvotspēja mūsu nozarē ir atkarīga no investoru un biznesa īpašnieku resursu kapacitātes šādā krīzes režīmā, un ir jūtams, ka daudzi ir sasnieguši kritisko robežu.''

Taujāta, kādai jābūt atbalsta programmai, Sīpola teic, ka šobrīd ir diskusijas par diviem atbalsta mehānismiem, un abi ir vienlīdz svarīgi un abi jārealizē. Viens atbalsta mehānisms paredz finansiālu atbalstu nomniekiem, piešķirot apgrozāmos līdzekļus, no kuriem daļa obligāti jānovirza daļējai nomas maksas segšanai tādiem uzņēmējiem, kuriem ir nomas līgums. Otrs atbalsta mehānisms ir tiešs finansiāls vienreizējs maksājums tirdzniecības centriem 15 eiro apmērā par katru tirdzniecības centra ēkas kadastrālās uzmērīšanas lietā norādītās kopējās platības kvadrātmetru, izņemot stāvlaukumus. 

Arī tirdzniecības centra Domina Shopping direktore Dina Bunce ir pesimistiski noskaņota: ''Nomas maksas kritums jau trešo mēnesi pēc kārtas ir vairāk nekā 50%. Paredzam, ka arī aprīlī būs tikpat slikta situācija, ja vien valdība beidzot nepieņems drosmīgus un sabalansētus lēmumus. Proti, mēs aizvien uzstājam, ka valdībai ir jāsniedz atbalsts nomai un vienlaikus arī jāļauj strādāt visiem veikaliem. Atbalsta programma ļautu mums tālāk sniegt atbalstu nomniekiem, kam tas būs nepieciešams, proti, kuru piespiedu dīkstāve tik ātri netiks atcelta. Visticamāk, ka izklaides un sporta klubu kategoriju nomniekiem šāds atbalsts būs vitāli nepieciešams vēl ilgi. Tāpat arī mums pašiem šis atbalsts palīdzēs dažādu maksājumu segšanai, jo ir virkne apsaimniekošanas pozīciju, no kurām netiekam atbrīvoti, lai arī 70% no mūsu veikaliem vēl aizvien ir slēgti.''

Bunce uzsver: ''Mēs ļoti ceram, ka valdība spēs novērtēt, cik kritiskā stāvoklī šobrīd jau ir nomas tirgus dalībnieki, un rīkosies tā, lai rastu balansu starp drošu iepirkšanos klātienē un biznesa normālu funkcionēšanu.''

Ja situācija ar Covid-19 nemainīsies uz slikto pusi, tad, ievērojot trīs nedēļu ciklu atstarpi starp ierobežojumu mīkstināšanas pakāpeniskajiem soļiem, tirdzniecības centri pilnībā darbu varētu atjaunot labākajā gadījumā tikai maija sākumā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas