Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Tukuma slimnīcai valsts parādā pusmiljonu eiro

Valsts patlaban Tukuma slimnīcai ir parādā pusmiljonu eiro, aģentūrai LETA pavēstīja Tukuma novada domes priekšsēdētājs Gundars Važa (LRA).

Viņš apgalvoja, ka Tukuma slimnīcas finansiālā situācija nav tik slikta, kā var šķist, izvērtējot tikai gada pārskatu, tomēr tā nav arī spoža. Valsts slimnīcai patlaban vēli esot parādā par veiktajiem pakalpojumiem, un sagaidāms, ka šogad par to slimnīcai tiks pārskaitīti apmēram 0,5 miljoni eiro.

Tukuma novada domes priekšsēdētājs uzskata, ka budžeta veidošanas procesā iepriekšējā veselības ministre tika "mazliet apspēlēta". Rezultātā visa valsts tagad desmit mēnešus domā, kā slimnīcām dzīvot. Nav korekti, ja arī valdība tagad saprot, ka ir pietrūcis, un piešķir papildu līdzekļus, sacīja Važa.

Tomēr pašvaldības politiķis atzīst, ka šādas vai līdzīgas problēmas atkārtojas gadu no gada, vienmēr slimnīcām ir nesamaksātas naudas summas. Veselības ministrijā neesot pareizas pakalpojumu izmaksu kalkulācijas. Acīmredzot ministrijā nav pārāk laba plānošana, domā Važa.

Tāpat kā citos novados, arī Tukumā trūkst jaunu medicīnas speciālistu. Domājot par nākotni, Tukuma novadā ir dažādas programmas, kā piesaistīt jaunos speciālistus - piedāvāt tiem dzīvokļus, stipendijas. Arī valstij vajadzētu konsekventi rīkoties, uzskata Važa. Ja speciālistus apmāca par valsts budžeta naudu, tad būtu vajadzīgs obligāts nosacījums, lai viņi paliek Latvijā un nostrādā piecus, desmit gadus, domā Tukuma novada mērs.

Važa uzsver, ka tagad, kad slimnīca ir vienas pašvaldības īpašums, ir vieglāk vienoties par finansējuma piešķiršanu slimnīcai, nekā pirms novadu reformas. Tukuma novada pašvaldība regulāri ieguldot līdzekļus slimnīcā: nupat ir izbūvēts stāvlaukums pie slimnīcas, uzbūvēta jauna histoloģijas laboratorija, nopirkts jauns datortomogrāfs.

Slimnīcas energoefektivitātes paaugstināšanas projekts, par kuru jau noslēgts līgums, perspektīvā nesīs līdzekļu ietaupījumu. Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā būtiski kāpušas energoresursu cenas, un ir būtiski ietaupīt, jo ēka ir veca un nolietojusies un izmaksas ir ievērojamas, stāsta pašvaldības politiķis.

Kā ziņots, ar finansiāliem sarežģījumiem šogad sastapušās arī Jēkabpils un Daugavpils slimnīcas. Ja Jēkabpils pašvaldībā pašlaik pauž apmierinātību ar valdes darbu, kas esot veiksmīgi reaģējusi un atrisinājusi situāciju, Daugavpils pašvaldība lūgusi valstij izvērtēt iespēju pārņemt Daugavpils reģionālo slimnīcu valsts pārvaldībā.

"Tukuma slimnīcai" ir lokālās daudzprofilu slimnīcas statuss. Slimnīcā atvērtas ir 89 gultasvietas. Tajā ir uzņemšanas, terapijas, ķirurģijas, traumatoloģijas, hronisko slimību aprūpes nodaļa, bērnu, intensīvās terapijas un anestezioloģijas, pataloģiskās anatomijas nodaļa, asins kabinets, dienas stacionārs un ambulatorā daļa.

Pēc "Firmas.lv" datiem, SIA "Tukuma slimnīca" 100% pieder novada pašvaldībai. Slimnīcas apgrozījums pērn bija 7,53 miljoni eiro, bet zaudējumi - nedaudz vairāk kā 67 000 eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vingris atkāpjas no EDzL valdes priekšsēdētāja amata

Par dzelzceļa projekta Rail Baltica izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgā SIA Eiropas dzelzceļa līnijas (EDzL) valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris atkāpies no amata, aģentūru LETA informēja EDzL...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas