Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Ugunsgrēks izposta daudzbērnu ģimenes keramikas darbnīcu

Decembra vidū kādai daudzbērnu ģimenei ugunsgrēks nopostīja keramikas darbnīcu, ziņo portāls zz.lv.
Mierīgajā 14.decembra pievakarē Pārlielupē Ļahu ģimenes keramikas darbnīciņā vecajā garāžā žāvējās svētkiem savirpotās māla bļodas. Vecāki Aivars un Una uz pusotru stundu bija izgājuši ciemos. Mājās bija palicis 24 gadu vecais dēls Roberts, kas pieskatīja sešgadīgo brālīti Pēteri un deviņus gadus veco māsu Annu. Kad vecāki pienāca pie pagalma vārtiņiem, viņi ieraudzīja baltus dūmus, kas mutuļodami plūda no keramikas darbnīcas jumta.

“Ugunsdzēsēji atbrauca pēc dažām minūtēm, taču pa šo laiku virs jumta parādījās liesmas, kas draudēja pārsviesties arī uz māju. Jumta stūris atradās tikai pusotru metru atstatus no garāžas,” atceroties bēdīgo notikumu, stāsta saimnieks Aivars.

Ugunsdzēsējiem izdevies nosargāt no aizdegšanās māju, ko sešdesmitajos gados būvēja A.Ļaha vecāki. Taču keramikas darbnīciņā tagad krīt sniegs. Jumts lielākoties ir izdedzis, sabojāts arī aprīkojums – virpa, elektrisko māla apdedzināšanas krāšņu elektronika, kā arī Ziemassvētkiem gatavotā produkcija. Ar ugunsdzēsēju šļūtenēm tika salieti ziemai domātie pārtikas krājumi, kas atradās pagrabā zem darbnīcas. Taču slapjos kartupeļus bērni nosusināja, un tie atkal ir lietojami. Aivars  stāsta, ka darbnīcas atjaunošanu pašu spēkiem cer sākt pavasarī. Jumta pārsegumam nepieciešamais materiāls viņam ir, taču vajadzību vēl ir daudz. 

Ģimene, kurā ir trīs pilngadīgi un trīs mazgadīgi bērni, noskaņota atjaunot savu darbnīcu. Ar to saistās mazā biznesa plāni. Māte Una šajā jomā ieguvusi izglītību un vadījusi nodarbības gan bērniem, gan pieaugušajiem, kuri vēlas iepazīties ar mālu. Diemžēl pašlaik ģimenes vienīgie pastāvīgie ienākumi ir tēva Aivara nesen pēc smagas slimības un sirds operācijas iegūtā invaliditātes pensija.

Šogad Ļahu ģimenē bijuši trīs izlaidumi – meita Ieva beidza vidusskolu, dēls Roberts Latvijas Lauksaimniecības universitātē ieguva bakalauru grādu inženierzinātnē, mamma absolvēja Rīgas Augstāko reliģijas zinātņu institūtu. Taču pagaidām Ļahu ģimenes materiālie apstākļi nav jūtami uzlabojušies. Šovasar gan saņemts morāls gandarījums Latvijas Zemnieku savienības rīkotajā konkursā, kur Ļahi tika atzīti par 2010. gada Jelgavas dižģimeni. 

Starptautiskās palīdzības organizācijas «GAiN» brīvprātīgā darbiniece jelgavniece Lāsma Cimermane vairākus gadus sadarbojas ar Ļahu ģimeni. Viņa ir arī gatava palīdzēt Ļahu ģimenei, norādot konta numuru iespējamiem ziedotājiem. 


Organizācijas «GAiN» reģistrācijas nr.40008069596, konta numurs LV82HABA0551003565910 ar norādi «Ļahu ģimenei». Par iespējām ziedot celtniecības materiālus vai sniegt cita veida praktisko palīdzību lūgums konsultēties ar Lāsmu Cimermani (telefons 29186682, e-pasts [email protected]), Zani Rautmani (26319985, [email protected]) vai Unu Ļahu (29735954, [email protected]).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas