Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Uzņēmējs Gombergs: Pētera Pirmā pieminekļa īstā vieta būtu Zemitāna laukumā

Pirms gandrīz 15 gadiem Latvijā skandalozs bija jautājums par Krievijas cara Pētera Pirmā pieminekļa atjaunošanu un uzstādīšanu, kas nesekmējās un beidzās ar to, ka piemineklis labākus laikus gaida kādā pagalmā Teikā. Uzņēmējs Jevgēņijs Gombergs, kurš tolaik iniciēja pieminekļa atjaunošanu un uzstādīšanu kādā publiskā vietā Rīgā, nule sniegtā intervijā laikrakstam Dienas Bizness paudis, ka šī pieminekļa īstā vieta būtu Zemitāna laukumā.

Šobrīd skandalozais Pētera Pirmā piemineklis gozējas Teikas pagalma autostāvvietā. Vai jūs kā mākslas lietpratējs uzskatāt, ka tur tam ir īstā vieta?

Nē, bet tā nav mana vaina.

Esat teicis, ka politizēt var pat durvju rokturi, viss atkarīgs no šizofrēnijas pakāpes. Vai Pētera Pirmā pieminekļa fiasko ir saistīts ar politiku?

Ziniet, es esmu radošs cilvēks, naudu biznesā esmu nopelnījis ar radošiem paņēmieniem. Esmu atbalstījis Krievijas drāmas teātri, finansiāli palīdzējis arī aktieriem. 2000. gadā, kad manai kompānijai Allegheny bija desmit gadu jubileja, gribēju šo faktu nosvinēt, lai kaut kas paliktu. Tā kā studiju gados esmu vadījis ekskursantu grupas pa Rīgu, mani ļoti interesē tās vēsture. Zināju, ka Pētera Pirmā piemineklis kaut kur mētājas. Tas tika atrasts tepat netālu, Krustabaznīcas ielā, tur bija armijas noliktavas un garāžas, piemineklis bija izjaukts. Sāku meklēt profesionāļus, kas spētu šo pieminekli atjaunot. Citi teica, ka atjaunot nav iespējams. Speciālistus atradu Sanktpēterburgā. Tika piesaistīts tēlnieks, jo dažas pieminekļa daļas bija pazudušas. Tad es vienojos ar Rīgas domes pārstāvjiem par pieminekļa atjaunošanu un tikos ar tā brīža Rīgas domes vicemēru Andri Ārgali, kuram uzrakstīju iesniegumu, ka vēlos par savu naudu atjaunot pieminekli un uzdāvināt Rīgai. Viņš piekrita, taču vēlāk partijas biedri viņam paskaidroja, ka to nedrīkstēja darīt. Taču džins no pudeles bija jau izlaists. Sākām strādāt, tad pēkšņi uzzinājām, ka šis piemineklis tiks dāvināts Sanktpēterburgai uz 300 gadu jubileju, līdz kurai tajā brīdī vēl bija atlikuši trīs gadi, tādā stāvoklī, lūžņos. Es tam nebiju gatavs piekrist. Uzskatu, ka tā nebūt nebija domāta kā dāvana, tas bija mēģinājums izvairīties no neērta priekšmeta. Beigu beigās tika izgatavota pieminekļa kopija, kura tagad atrodas Putina rezidencē Sanktpēterburgā.

Vai Pētera Pirmā piemineklis šajā Teikas pagalmā paliks mūžīgi?

Pagaidām lai tas te stāv, man patīk. Esmu izpildījis savu apņemšanos saglabāt šo unikālo mākslas priekšmetu. Tā kā es nenodarbojos ar politiku, nevaru izlemt šo jautājumu, kur šim piemineklim būtu jāatrodas. To lai lemj politiķi. Šis piemineklis vispār ir Rīgas domes īpašums, man pieder tikai kādi 15%, ko veido manas investīcijas, aptuveni 100 tūkstošu ASV dolāru apjomā. Tātad faktiski iznāk, ka šis piemineklis ir kopīpašums... Ja kāds izdomās to novietot, piemēram, Daugavgrīvā, es nepiekritīšu. Man šķiet, ka labāka vieta tam būtu Zemitāna laukums, Teikā, kas atrodas tepat netālu. Kaut kāds granīta bluķis tur jau ir, bet vēl vietas ir daudz.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas