Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Uzņēmumu darbu nākamgad visvairāk ietekmētu izmaiņas PVN un UIN likumos

Uzņēmēji vērīgi seko līdzi publiskajā telpā virmojošajām runām par iespējamajām nodokļu sistēmas izmaiņām un vērtē, kādu iespaidu tās varētu atstāt uz biznesa vidi. Vairākums biznesa vadības sistēmas Jumis izstrādātāju Jumis Pro aptaujāto uzņēmumu sliecas domāt, ka viņu darbu visvairāk ietekmēs iespējamās izmaiņas pievienotās vērtības nodokļa (PVN) un uzņēmumu ienākumu nodokļa (UIN) likumā.

Nodokļu izmaiņu kontekstā likumdevēju vidū izskanējuši vien daži konkrēti piedāvājumi. Piemēram, likumprojektā par grozījumiem PVN likumā paredzēts noteikt, ka iekšzemes nodokļa maksātājs ir tiesīgs nereģistrēties VID PVN maksātāju reģistrā, ja tā ar nodokli apliekamo preču piegāžu un sniegto pakalpojumu kopējā vērtība iepriekšējo 12 mēnešu laikā nav pārsniegusi 50 000 eiro (pašreiz – 40 000 eiro). Ierosināts arī ar PVN neaplikt biedrības vai nodibinājuma noteiktu dalības maksu par piedalīšanos sporta sacensībās un maksu par sporta nodarbību, ja organizēšanas mērķis nav gūt papildu ienākumus šai biedrībai vai nodibinājumam. Lai arī gaidāmās izmaiņas nav būtiskas, 59,8% no aptaujātajiem 346 uzņēmumiem uzskata, ka tās skars viņu darbu visvairāk.

Otrs būtiskākais satraukuma avots ir gaidāmās izmaiņas UIN likumā, lai gan pašreizējie priekšlikumi lielākoties skar finanšu nozares uzņēmumus. Izmaiņas šajā likumā varētu ietekmēt 48,3% respondentu. Vēl 20,2% aptaujāto lēš, ka viņus ietekmēs plānotie grozījumi autoratlīdzību jomā, lai gan ļoti iespējams, ka tie nākamgad vēl nestāsies spēkā. Ne mazāk par pašām likumu izmaiņām uzņēmēju prātu nodarbina jautājums par sadarbību ar valsts iestādēm. 55,5% respondentu neizslēdz iespēju, ka varas institūcijas kļūs agresīvākas nodokļu iekasēšanas jautājumos.

«Lai kādas izmaiņas nodokļu likumos plānotu likumdevēji, tiem jāpatur prātā, ka uzņēmējdarbības pielāgošanai jaunajām prasībām vajadzīgs laiks. Iepriekš veiktās aptaujās pat esam noskaidrojuši, ka 69,5% uzņēmumu jebkuru likumdošanas izmaiņu iestrādāšana darba procesos aizņem aptuveni 3 mēnešus, bet 15,3% - pat līdz 6 mēnešiem. Tas vēlreiz parāda, ka jebkurš lēmums sasteigti mainīt kāda nodokļa likumu kārtējo reizi izsauks nevajadzīgu stresu uzņēmējdarbības vidē, negulētas naktis uzņēmumu vadītājiem un ilgas virsstundas darbiniekiem pašā gada nogalē. Diemžēl nesenā pagātnē šādu negatīvo piemēru netrūkst,» atgādina Jumis Pro vadītājs Viesturs Slaidiņš.

Dati iegūti, 2023. gada oktobra beigās aptaujājot 346 semināra par gaidāmajām nodokļu izmaiņām dalībniekus.

Par Jumis Pro

SIA Jumis Pro nodarbojas ar grāmatvedības sistēmas Jumis attīstību un uzturēšanu. Sistēmas Jumis pēdējo gadu izaugsmi veicināja fokuss uz lietotāju vajadzībām un inovācijas, piemēram, mobilās lietotnes izstrādāšana, e-rēķinu apstrādes iespēju izveide, ērtāka lietotāja vide, darbinieku uzskaites un algu aprēķina risinājums Jumis Personāls, integrācija ar VID EDS sistēmu un ātra jaunāko likumdošanas prasību iestrādāšana sistēmā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas