Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Trešdiena, 26. jūnijs
Inguna, Inguns, Ausma, Ausmis, Ingūna

Uzzināt pensiju otrā līmeņa uzkrājumus iedzīvotāji varēs internetbankā un portālā www.latvija.lv

Latvijas Centrālais depozitārijs (LCD) izstrādājis iedzīvotājiem ērti pieejamu informācijas sistēmu, kas ļaus sekot līdzi pensiju sistēmas 2. līmeņa uzkrājumiem internetbankā, portālu Diena.lv informēja NASDAQ OMX Riga pārstāve Anda Zvīgule.

Iedzīvotāji varēs pieteikties informācijas saņemšanai internetbankā ar nosacījumu, ka attiecīgā internetbanka piedāvā šādu pakalpojumu saviem klientiem un saņemt pensiju sistēmas 2. līmeņa konta izrakstu savā e-pastā.

Savukārt no augusta vienotajā valsts un pašvaldību pakalpojumu portālā www.latvija.lv būs pieejams bezmaksas e-pakalpojums, kas arī sniegs iespēju saņemt izrakstu par pensiju sistēmas 2. līmeņa plāna statusu. Šo iespēju izstrādā Valsts reģionālās attīstības aģentūra sadarbībā ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru (VSAA).

Latvijā jau 10 gadus darbojas trīs līmeņos iedalīta pensiju sistēma, tomēr pētījumu dati liecina, ka 40% ekonomiski aktīvo iedzīvotāju vecumā līdz 60 gadiem nezina, kuras ieguldījumu pārvaldes sabiedrības pārziņā ir viņu pensiju sistēmas 2. līmeņa uzkrājumi. Turklāt 70% respondentu nezina, cik lieli līdzekļi no viņu sociālās apdrošināšanas iemaksām ieguldīti pensiju sistēmas 2. līmeņa uzkrājumos un kādu peļņu šis kapitāls nesis.

Kaut arī patlaban vairums iedzīvotāju nav informēti par saviem uzkrājumiem un to pārvaldītājiem, tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS veiktais pētījums liecina, ka 38% respondentu vēlētos vismaz reizi gadā iepazīties ar informāciju par to, kādi ir viņu uzkrājumi pensiju sistēmas 2. līmenī. Savukārt 44% aptaujāto vēlētos šādu informāciju saņemt biežāk, ja vien tā būtu ērti un ātri pieejama.

Līdz šim informācija par pensiju uzkrājumiem bijusi pieejama, vēršoties personiski Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) filiālēs vai aizpildot elektronisko VSAA iesniegumu un pieprasot minēto informāciju.

Tāpat informāciju par pensiju sistēmas 2. līmeņa uzkrājumiem iespējams pieprasīt ar vairāku internetbanku starpniecību, tomēr arī šajā gadījumā bija jārēķinās ar nepilnībām - savu konta izrakstu bija iespējams saņemt vienu reizi gadā, turklāt četrus mēnešus pēc kalendārā gada beigām un vienīgi par iepriekšējā gadā veiktajām iemaksām.

"Lai arī pieteikšanās pakalpojumam notiks ar internetbanku starpniecību, informācijas apstrāde netiks nodota attiecīgajām bankām, - to attiecīgajai personai nosūtīs automātiska Latvijas Centrālā depozitārija sistēma, līdz ar to bankas nesaņems papildu ziņas par savu klientu kontiem un darījumiem citās finanšu institūcijās," norādīja LCD valdes priekšsēdētājs Aivars Slokenbergs.

Sadarbība šī pakalpojuma ieviešanā piedāvāta visām vadošajām Latvijas komercbankām, un pirmā finanšu institūcija, kas sāk jauno sistēmu piedāvāt savas internetbankas klientiem, ir NORVIK banka.

Patlaban pensiju sistēmas 2. līmenī iesaistīta vairāk nekā puse Latvijas iedzīvotāju un kopējā aktīvu vērtība pensiju 2. līmenī pārsniedz 865 miljonus latu.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas