Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Vai viesstrādnieki glābs Latviju?

Latvija ir maza valsts, kuras robežas lielāko daļu no pārējās pasaules nešķir jūras, kalni un nepārejami purvi. Tāpēc cilvēki šeit vienmēr ir nākuši un gājuši, tā būs arī nākotnē.

Nekad cilvēki Latvijā nav dzīvojuši tik labi kā šorīt, ja neskaita īsu brīdi iepriekšējā izaugsmes cikla kulminācijā, taču nekad no šejienes nav bijis tik viegli aizbraukt. Tāpat nekad tik ilgi Latvijā nav bijusi tik zema dzimstība. Mēs nevaram acumirklī pielīdzināt mūsu dzīves līmeni Rietumeiropai, tāpat demogrāfisko procesu inerci pārvarēt nebūs viegli. Tāpēc varam būt droši, ka vēl ilgu laiku mūsu valsts iedzīvotāju skaits turpinās sarukt.

Vai tas «garantē», ka šeit iebrauks liels skaits viesstrādnieku? Saistībā ar šo jautājumu ir dzirdēts izteikums «daba nemīl tukšumu», tāpēc notiks masveidīga cilvēku iebraukšana. Tā ir vienlaikus ļoti slikta fizika un ļoti slikta ekonomika. Daba un tai skaitā mēs paši pārsvarā sastāvam no tukšuma, mūs veidojošie atomi ir tukšums, kurā attiecībā pret elementārdaļiņu lielumu milzīgā attālumā ap kodoliem rotē elektroni. Savukārt ekonomikā nauda un cilvēki dodas turp, kur nauda un cilvēki jau ir. Visvairāk imigrantu piesaista valstis ar augošām populācijām un ekonomikām (piemēram, ASV, Lielbritānija), nevis ar sarūkošām.

Vārds «imigranti» asociējas ar jēdzienu «lētais darbaspēks», jo šāda sakarība tiešām pastāv valstīs, kurās imigrācija ir liela. Arī Latvijā brīdī, kad celtniecība plauka un zēla, ieradās ievērojams skaits cilvēku, kas vēlējās strādāt šajā nozarē, un viņus pieņēma acīmredzot tāpēc, ka viņi to bija gatavi darīt par mazāku naudu. Taču kopumā aizvadītajos 20 gados uz šejieni cilvēki ir braukuši strādāt tāpēc, ka viņi zina kaut ko tādu, ko vietējie nezina. Liela daļa šo cilvēku ieradās no valstīm, kuras ir bagātākas, nevis nabadzīgākas par Latviju. Notikumi mūsu darba tirgū, kur vienlaikus ir izteikts kvalificētu speciālistu trūkums un liels nenodarbinātu, taču nereti mazkvalificētu cilvēku skaits (ar to nesaku, ka visi bezdarbnieki ir mazkvalificēti), liek domāt, ka tieši šāda mūsu imigrācijas struktūra būs arī vismaz turpmākos desmit gadus.

Imigrācija būs, tā daudz dos Latvijas ekonomikai, bet tas nenozīmē, ka kāds cits paveiks mūsu nepadarītos darbus, nodrošinās nācijas ilgtspēju un maksās pensijas. Imigranti ieradīsies tikai tad, kad paši būsim radījuši vietu, kur gribam dzīvot. Vēl jo vairāk, ja ir runa par tādiem imigrantiem, kurus gribam šeit redzēt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas