Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Valdībai jāizšķiras, vai pārsūdzēt ECT spriedumu sūdzībā par tiesībām uz taisnīgu tiesu

2.aprīlī Ministru kabinetam būs jāizšķiras, vai pārsūdzēt Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) spriedumu lietā "Baltiņš pret Latviju", kas liek Latvijai maksāt 5000 eiro (3514 latu) lielu morālo kompensāciju sūdzībā par tiesībām uz taisnīgu tiesu, liecina valdības darba kārtība.

Jāatgādina, ka šā gada 8.janvārī ECT piesprieda Latvijai maksāt 5000 eiro (3514 latu) lielu morālo kompensāciju Gintam Baltiņam, kurš sūdzējās par tiesībām uz taisnīgu tiesu.

Baltiņš, kurš 2005.gada oktobrī Latvijā tika notiesāts par pastiprinošos apstākļos neatļauti iegūtām narkotiskajām vielām un nodomu vēlāk tās pārdot, apgalvoja, ka viņš noziegumu veicis, jo uz to kūdījis policijas slepenais aģents. Turklāt viņš arī ir pārliecināts, ka viņa notiesāšana tika balstīta tikai uz pierādījumiem, kas gūti no slepenām darbībām, un policijas slepenā aģenta pirmstiesas liecībām. 1970.gadā dzimušajam vīrietim tolaik tika piespriests nosacīts cietumsods.

ECT atzina, ka Latvija pārkāpusi Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas 6.pantu par tiesībām uz lietas taisnīgu izskatīšanu, un nolēma, ka Latvijai jāizmaksā vīrietim 5000 eiro liela morālā kompensācija. ECT spriedumā norādīja, ka Latvijas tiesas nav pietiekami ņēmušas vērā vīrieša musināšanu uz noziegumu, uz ko norādījis pats sūdzības iesniedzējs.

Turklāt Strasbūras tiesa norādīja, ka vispiemērotākais veids, kā labot esošo situāciju, būtu lietas otrreizēja izskatīšana saskaņā ar Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas sestā panta pirmās daļas prasībām.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departamentā aģentūru LETA iepriekš informēja, ka, izvērtējot sūdzību pēc būtības, ECT atsevišķi izdalīja provokācijas saturisko un procesuālo aspektu. Vērtējot provokācijas saturisko aspektu, tiesa atzīmēja, ka, lai gan iesniedzējs iepriekš bija tiesāts par narkotisku vielu glabāšanu, tomēr lietas materiālos nav norādes par viņa iepriekšējām sodāmībām saistībā ar narkotisko vielu tirdzniecību.

Tādēļ tiesa noraidīja Latvijas valdības iebildumu, ka tiesībsargājošajām iestādēm bija pamats uzskatīt, ka iesniedzējs nosacīti piespriestā soda izciešanas laikā nodarbojas ar narkotisko vielu tirdzniecību. Tāpat tiesa uzskatīja, ka tiesībsargājošo iestāžu darbinieka rīcība, katru reizi no iesniedzēja iegādājoties aizvien lielāku narkotisko vielu daudzumu, radīja zināmas šaubas, vai šāda rīcība nav pārkāpusi provokācijas robežas.

Līdz ar to Strasbūras tiesa secināja, ka iesniedzēja apgalvojumi par iespējamo provokāciju bija pietiekami ticami un nacionālajām tiesām krimināllietas iztiesāšanas laikā bija jāizvērtē, vai nav notikusi provokācija.

ECT atzīmēja, ka prokurora lēmums, ar kuru tika akceptēti operatīvie eksperimenti, bija slepens un nebija pievienots kriminālprocesa materiāliem, starp kuriem bija tikai izziņa par akcepta izsniegšanas datumu. Iztiesāšanas laikā pirmās instances tiesa, atbildot uz iesniedzēja sūdzību, norādīja, ka visi iegūtie pierādījumi ir pieņemami no kriminālprocesa viedokļa.

Savukārt apelācijas instance, atbildot uz iesniedzēja sūdzību par iespējamo provokāciju, norādīja, ka šāda sūdzība ir saistīta ar iesniedzēja aizstāvības stratēģiju nolūkā apšaubīt pierādījumu pieņemamību un izvairīties no kriminālatbildības.

Savukārt Augstākās tiesas Senāts norādīja, ka vēl pirms operatīvo eksperimentu veikšanas tiesībsargājošo iestāžu rīcībā bijusi informācija, kas ļāva turēt iesniedzēju aizdomās par narkotiku tirdzniecību. ECT atzīmēja, ka no kriminālprocesa materiāliem nebija redzams tas, kādā veidā Augstākās tiesas Senāts nonāca pie šāda secinājuma.

Tiesa arī norādīja: lai gan nacionālajām tiesām bija iespējams iepazīties ar slepenajiem operatīvo lietu materiāliem, no kriminālprocesa materiāliem nevar secināt, ka tiesas būtu mēģinājušas to darīt. ECT uzsvēra, ka, izvērtējot sūdzības par iespējamu provokācijas gadījumu, tiesām ir jābalstās uz pārbaudītiem materiāliem, nevis tikai tiem, kurus ir iesniegusi apsūdzības puse.

Pārējās vīrieša sūdzības tika noraidītas kā nepamatotas. Baltiņš vēlējās saņemt 42 686 eiro (29 999 latu) lielu materiālo kompensāciju un 300 000 eiro (210 841 lata) lielu morālo kompensāciju. Tāpat viņš vēlējās saņemt vairāk nekā 1,3 miljonu eiro (0,91 miljona lata) lielu tiesāšanās izdevumu kompensāciju.

Saskaņā ar konvencijas 43.pantu trīs mēnešu laikā no sprieduma pasludināšanas dienas pusēm ir tiesības lūgt, lai lieta tiktu nodota izskatīšanai ECT Lielajā palātā 17 tiesnešu sastāvā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas