Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +15 °C
Smidzinošs lietus
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Valsts atbalstīs 130 elektromobiļu iegādi

Lai samazinātu siltumnīcefekta gāzu emisijas transporta sektorā un atbalstītu elektromobiļu ieviešanu Latvijā, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija iecerējusi līdzfinansēt 130 ar elektrību darbināmu automašīnu iegādi un to uzlādes staciju izveidi. Līdzās valsts iestādēm un komersantiem atbalstam elektromobiļu iegādei var pieteikties arī fiziskās personas. Latvenergo, kas divas šāda veida automašīnas izmanto kopš pērnā gada jūnija, norāda, ka lietošanas izmaksas pašlaik ir nedaudz virs diviem latiem uz 100 kilometriem.

«Mūsu mērķis ar ātrajiem uzlādes punktiem ir parādīt autoindustrijai, ka Latvijā ir infrastruktūra, kur var ienākt šāda veida transportlīdzekļi,» uzsver VARAM Klimata politikas un tehnoloģiju departamenta direktors Valdis Bisters. Taujāts par uzlādes pakalpojumu maksu, V. Bisters skaidro, ka valsts segs daļu staciju uzturēšanas izmaksu, tomēr ne pakalpojuma cenu, tāpēc uzlāde būs pieejama par maksu. Vēl tikai plāno spriest, vai uzlādes tarifam jābūt regulējamam.

VARAM projektā iecerēts atbalstīt tikai ar elektrību darbināmu jaunu, rūpnieciski ražotu vieglo pasažieru transportlīdzekļu ieviešanu un to uzlādes infrastruktūras izveidošanu. Elektromobiļiem paredzētas prasības, ka to maksimālajam nobraukumam starp uzlādes reizēm jābūt simt kilometriem, bet ātrumam - 100 kilometriem stundā.

Viena elektromobiļa iegādi plānots līdzfinansēt ar 13 tūkstošiem latu. Šādu summu varēs saņemt fiziskās personas, savukārt komersanti un valsts iestādes var pretendēt uz summu līdz 390 tūkstošiem latu. «Viņi var nopirkt vienu vai vairākus elektromobiļus, arī nelielu autoparku,» norāda V. Bisters.

Savukārt attiecībā uz uzlādes infrastruktūras izveidi paredzēts līdzfinansēt kombinētās uzlādes stacijas, kas ietver maiņstrāvas un līdzstrāvas uzlādes iespēju, iegādi, montāžu un uzturēšanu divu gadu laikā. To atbalstam tiks organizēts centralizēts iepirkums, kurā noteiks gan uzņēmumus, kas nodrošinās uzlādes staciju piegādi, montāžu un apkalpošanu divu gadu laikā, gan pieslēgšanu sadales elektriskajam tīklam. Valsts iestādes varēs pretendēt uz līdzfinansējumu līdz 85% no izmaksām, mikrouzņēmumi un mazie uzņēmumi - līdz 70%, vidējie - līdz 60%, lielie - līdz 50%.

Uzlādes stacijām jābūt izvietotām ne tālāk kā 500 metru no valsts galvenajiem un reģionālajiem autoceļiem, arī degvielas uzpildes stacijās vai lielveikalu autostāvvietās. Tām būs jāspēj nodrošināt uzlādes iespēju vismaz diviem elektromobiļiem visu diennakti.

«Nepilna gada laikā abi elektroautomobiļi ir sevi pierādījuši kā alternatīvu transporta risinājumiem pilsētvidē dažādos laika apstākļos, kā arī pierādījuši nenoliedzamu energoefektivitāti. To ekspluatācijas laikā gūtā atziņa kliedē mītu par elektromobiļu nepiemērotību Latvijas apstākļiem - ikdienas pieredze liecina, ka pat bargā salā šīs automašīnas ir ērti lietojamas. Abi Latvenergo elektromobiļi pēc vajadzības tika izmantoti katru dienu bez izņēmuma,» skaidro Latvenergo pārstāve Ivita Bidere. Tajā pašā laikā viņa atzīst, ka šādi transportlīdzekļi pārsvarā piemēroti pilsētas apstākļiem, ko nosaka akumulatora ietilpība un uzlādes laiks. Ekspluatācijā tie pieprasot apkopi reizi trijos mēnešos - ar datoru tiek pārbaudīts akumulatora stāvoklis. Pirms nepilna gada iegādātie elektromobiļi uzņēmumam izmaksājuši 49 000 eiro jeb Ls 34 300 katrs.

Kopumā projekta finansējums ir 3,5 miljoni latu, kas valsts pamatbudžetā ienākuši starptautiskās emisiju tirdzniecības noslēgto līgumu ar Spāniju un Portugāli rezultātā. No pieejamā finansējuma puse ir paredzēta elektromobiļu iegādes līdzfinansēšanai, otra puse - uzlādes infrastruktūras izveidošanai.

Līdzfinansējuma saņēmējiem vismaz piecus gadus būs jānodrošina iegādāto elektromobiļu izmantošana, apdrošināšana pret zaudējumiem un bojājumiem un uzlādes staciju ekspluatācija. Tāpat katru gadu būs jāveic projekta rezultātu monitorings un jāiesniedz tā pārskats.

Top komentāri

Fiksais
F
Diemžēl šobrīd cana pret ieguvumu ir neadekvāta. Palasiet Avto Revju testu šiem autiņiem ziemā. Šada parasta mazuļa cena ir 10-14 tūkstoši latu. Vai ziniet cik var ieliet benzīna par 20 - 22 tūkstošiem latu? Pie patēriņa 5-7 l uz 100 km Jūs variet nobraukt 300 tūkstošus kilometru, vēl rēķinoties ka baterijas mūžs esot 100-=150 tūkstoši, tad šobrīd elektroauto ir tikai dārga rotaļlieta. Vai valsts to var šobrīd atļauties?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas