Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Valsts meža dienests mežos izvietos mizgraužu feromonu slazdus

Valsts meža dienesta darbinieki mežos izvietos mizgraužu feromonu slazdus, informē dienestā.

VMD norāda, ka feromonu dispenseri ir Latvijas teritorijā nereģistrēti augu aizsardzības līdzekļi. To lietošanu var atļaut Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD) ar ikreizēju izplatīšanas un lietošanas atļauju.

Šādu atļauju ir saņēmis VMD, kas nodrošinās feromonu dispenseru izvietošanu mežos, atbilstoši Ministru kabineta rīkojumam, savukārt kontroli par feromonu dispanseru izvietošanu veiks gan VAAD, gan VMD.

Dienestā norāda, ka feromonu slazdu, kuros ievietoti dispenseri, izvietošana var notikt tikai svaigos skuju koku izcirtumos pēc kailcirtes vai cirtes pēc VMD sanitārā atzinuma, kas radušies sākot no 2023.gada 1.janvāra. Izcirtumam ir jābūt vismaz 0,8 hektāri un tam jāatrodas vērtīgo egļu audžu tuvumā.

Feromona slazdus izvieto ne tuvāk par 30 metriem no augošiem kokiem (meža sienas).

VMD skaidro, ka pirms slazdu uzstādīšanas VMD izvērtēs konkrētās audzes atbilstību slazdu izvietošanas kritērijiem, un slazdus izvietos tikai apmācīti VMD darbinieki.

Tikmēr meža īpašnieki savas vēlmes attiecībā uz slazdu izlikšanas vietām varēs nodot VMD mežniecībām, kuras apkopos visu iesniegto informāciju un izvērtēs katru konkrēto situāciju.

Dienestā uzsver, ka slazdi netiks izvietoti pie atsevišķiem invadētiem kokiem mežaudzē vai vietās ārpus meža zemes.

Jau ziņots, ka no 1.aprīļa līdz 30.jūnijam 230 Latvijas pagastos izsludināta ārkārtējā situācija egļu astoņzobu mizgrauža ierobežošanai. Ir noteikti vairāki aizsardzības un ierobežošanas pasākumi, tostarp feromonu slazdu izvietošana.

VMD uzrauga meža apsaimniekošanu, medību un dabas aizsardzības reglamentējošo normatīvo aktu ievērošanu, kā arī īsteno meža uguns apsardzību. VMD misija ir rūpēties par atbildīgu meža izmantošanu un saglabāšanu nākamajām paaudzēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas