Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

VDD kriminālprocesā arī vērtēs Grevcovas izteikumus par karu Ukrainā

Valsts drošības dienests (VDD) šonedēļ sāktajā kriminālprocesā vērtēs arī Saeimas deputātes Glorijas Grevcovas (Stabilitātei) publiskos izteikumus par Krievijas sākto karu Ukrainā.

Grevcova kādā no saviem video "TikTok" apgalvojusi, ka Ukrainā notiek pilsoņu karš, pilsoņu karš par visām normām un kanoniem, kad ukraiņu tauta cīnās pret Ukrainas armiju. 

"Tas ir viss ko es zinu. Tā, ka nevajag te spekulēt un stāstīt man, ka Krievija kādam uzbrūk. Es zinu, kas notiek, es redzu, kā ukraiņi cīnās pret savējiem, bet pēc visām normām tas ir pilsoņu karš," norādījusi deputāte.

Dienestā aģentūrai LETA apstiprināja, ka dienestam konkrētais video ir zināms. Šis video līdzās citām Grevcovas publiskajām aktivitātēm tiks vērtēts atbilstoši 30.janvārī sāktajam kriminālprocesam.

LETA jau ziņoja, ka dienests noslēdzis pārbaudi saistībā ar Grevcovas publiskajiem izteikumiem Latvijas Okupācijas muzeja apmeklējuma laikā, pirmdien pieņemot lēmumu sākt kriminālprocesu par PSRS un nacistiskās Vācijas īstenotās Latvijas okupācijas iespējamu rupju noniecināšanu.

Kriminālprocess sākts saskaņā ar Krimināllikuma pantu par PSRS un nacistiskās Vācijas īstenotā genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru un kara nozieguma pret Latviju un tās iedzīvotājiem publisku slavināšanu, noliegšanu, attaisnošanu vai rupju noniecināšanu. Krimināllikums par šādu noziegumu paredz brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem, sabiedrisko darbu vai naudas sodu.

Pārbaude par Grevcovas publiskajām aktivitātēm tika sākta saistībā ar platformā "TikTok" 22.janvārī publicētu Saeimas deputātes videouzrunu par Latvijas Okupācijas muzeja apmeklējumu.

Dienestā nekomentēja, vai deputātei piemērots personas, pret kuru sākts kriminālprocess, statuss vai aizdomās turētās statuss. Tāpat dienestā nekomentēja, vai amatpersonai piemērots drošības līdzeklis. Likums gan paredz, ka drošības līdzekli var piemērot tikai aizdomās turētajiem.

Ja VDD tomēr saskatīs Grevcovas vainu un rosinās prokuratūrai celt apsūdzību un prokuratūra saskatīs tam pamatu, tad, Saeimai piekrītot izdot deputāti kriminālvajāšanai, parlamentāriete var pilnvērtīgi turpināt darbu Saeimā, gan piedaloties Saeimas un komisijas sēdēs, gan arī tajās balsojot un saņemot pilnu atlīdzību par deputāta pienākumu izpildi, noskaidroja LETA.

Jau ziņots, ka Grevcovas "TikTok" kontā tika ievietots un vēlāk izdzēsts video vēstījums krievu valodā, kurā deputāte klāstīja, ka atnākusi uz "tā saucamo Okupācijas muzeju". Grevcova video apgalvoja, ka muzejā "nesakrīt fakti" un ka gids stāstot "paralēlo, izdomāto vēsturi".

"Kas tas par muzeju un tieši kāpēc, kādu mērķu labad tas ir radīts? (..) Apskatījām visus eksponātus, un sapratām - re, kā mūs muļķo, kā mūs muļķo," video tika paudusi partijas "Stabilitātei" deputāte, kura muzejā redzamo dēvē par "īstu propagandu".

Patlaban Rīgas pilsētas tiesā Vidzemes priekšpilsētā atrodas citas krimināllieta, kurā par nepatiesu ziņu sniegšanu Centrālajai vēlēšanu komisijai apsūdzēta Grevcova.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas