Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

VDI: Samaksa par darbu laika maiņas naktī jārēķina pēc faktiski nostrādātajām stundām

Aprēķinot darbiniekiem samaksu par darbu naktī no sestdienas uz svētdienu, no 29. uz 30.oktobri, darba devējiem jāuzskaita un jāapmaksā darbinieku faktiski nostrādātās stundas, informēja Valsts darba inspekcijā (VDI).

Svētdien pulksten 4 (naktī no sestdienas uz svētdienu) Latvijā notiks pāreja uz ziemas laiku, kad pulksteņa rādītāji būs jāpagriež par vienu stundu atpakaļ. Plānojot un organizējot darbu, darba devējam ir jārēķinās, ka šī pāreja par stundu pagarinās diennakts garumu.

Piemēram, ja summētā darba laika darbinieks strādā nakts maiņā no astoņiem vakarā līdz astoņiem rītā, kas parasti ilgst 12 stundu, tad naktī no 29. uz 30.oktobri maiņa no astoņiem līdz astoņiem ilgs 13 stundu, un darba devējam šī stunda ir jāapmaksā, paskaidroja VDI.

Savukārt, ja darbs tiek organizēts maiņās pa 24 stundām, darba devējam jāņem vērā, ka summētā darba nosacījumi aizliedz nodarbināt darbinieku ilgāk par 24 stundām pēc kārtas un darba devējam ir jānodrošina, lai darbinieka darba laiks nepārsniegtu likumā noteiktos ierobežojumus. Tas nozīmē –  ja, piemēram, apsardzes darbinieki viens otru nomaina pulksten 8 rīta pēc 24 stundu ilgas maiņas, tad gadījumā, ja maiņa sākusies 29.oktobrī pulksten 8, tā nedrīkst beigties vēlāk kā svētdien pulksten 7, nepārsniedzot faktisko 24 stundu darba laiku.

Darba likums noteic, ka darba devējam ir pienākums precīzi uzskaitīt katra darbinieka nostrādātās stundas, kā arī atsevišķi virsstundas, darbu nakts laikā, nedēļas atpūtas laikā un svētku dienās nostrādātās stundas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas