Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Vecpiebalga par novada robežu maiņu uzzina internetā

Pēc tam, kad Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija pāris dienās pārvilka svītru vairāku gadu darbam, kas ieguldīts Vecpiebalgas un Inešu pagasta apvienošanās izpētē un novada projekta izstrādē, un Vecpiebalgas novada robežas zīmēja pa savam, Vecpiebalgas pagasta padome vērsās Satversmes tiesā, lai apstrīdētu šo lēmumu. Tiesa, ierosinot lietu par Vecpiebalgas pagasta padomes sūdzību, noteikusi lietas sagatavošanas termiņu — 18.jūniju. Neskatoties uz tiesvedību, pašvaldību vēlēšanas šajā novadā notiks, taču, kā dzīve un darbs tajā veidosies pēc tām, pagaidām nav zināms.

Vecpiebaldzēni prasību tiesā pamato ar Eiropas vietējo pašvaldību hartas 5.panta neievērošanu. Tas paredz, ka vietējās varas teritoriju robežu izmaiņas nav atļauts izdarīt bez iepriekšējas konsultēšanās ar attiecīgo vietējo varu. "Zīmējot jaunās novada robežas, ne ar mums, ne Inešu pagasta padomi neviens nekonsultējās. Par to, ka Vecpiebalgas novadā pēkšņi iekļauta arī Kaive, Taurene un Dzērbene, uzzināju ziņās interneta portālā," stāsta Vecpiebalgas pagasta padomes priekšsēdētājs Aldis Glāzers.

Nekavējoties sasauktajā ārkārtas kopsapulcē Vecpiebalgas un Inešu pagasta vadītāji un deputāti nolēma lūgt Saeimu respektēt šo divu pašvaldību lēmumus par novada izveidi no diviem pagastiem, atsevišķu novadu veidojot no Dzērbenes, Kaives, Taurenes un Skujenes pagastiem, kā to paredz arī 2007.gadā izstrādātais šo pagastu apvienošanās projekts. Vecpiebalgas pagasta padome pēc palīdzības vērsās arī pie Ministru prezidenta, Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu un Finanšu ministrijā, taču saņēma atbildi, ka nekas nav maināms.

Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa skaidro, ka Satversmes tiesas lēmums par lietas ierosināšanu neatceļ vai neaptur ne Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu, ne vēlēšanu likumu un 6.jūnijā pašvaldību vēlēšanas notiks arī Vecpiebalgas novadā. Protestējot pret notiekošo, Vecpiebalgas novadu veidojošās pašvaldības nolēma neveidot vēlēšanu komisiju, taču to iecēla CVK, un pašvaldību vadītāji tomēr gatavojas vēlēšanām. Dzērbenes pagasta padomes priekšsēdētāja Anita Kamerāde, kura ir sašutusi par ilgo lietas sagatavošanas termiņu un uzskata, ka šī lieta jāskata ātrāk, norāda: "Man nav vienalga, kas notiek ar pagasta iedzīvotājiem un šo teritoriju, un, lai gan nav skaidrs, kā viss risināsies tālāk, man ir svarīgi, lai novada domē būtu pārstāvēta arī Dzērbene." A.Glāzers, kurš ir pārliecināts, ka tiesa vecpiebaldzēnu sūdzību atzīs par pamatotu, Dienas uzrunāts, norāda, ka vēlēšanās kandidēs, jo "jābūt klāt, lai sekotu notikumu gaitai". Kaives pagasta padomes priekšsēdētāja Anna Cīrule pieļauj, ka tiesas noteiktais lietas sagatavošanas termiņš pēc pašvaldību vēlēšanām ir sava veida atbilde protestējošajiem pagastiem. Viņa norāda, ka pašlaik nenotiek nekādas sarunas par novada veidošanu piecu pašvaldību starpā, tomēr ir gatava strādāt jaunajā novadā, kaut grūti paredzēt, kāds būs tiesas lēmums, un nav arī skaidra redzējuma, kā strādāt un dzīvot tālāk.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas