Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Veic normatīvu izmaiņas, lai izvairītos no valsts augstāko amatpersonu algu samazināšanas

Valdība šodien akceptēja normatīvu izmaiņas, kas paredz pārskatīt augstāko amatpersonu mēnešalgu noteikšanā piemērojamos koeficientus, tādējādi izvairoties no situācijas, ka aprēķinu koeficentu dēļ atalgojums nākamgad valsts pārvaldē strādājošajiem būtu jāsamazina.

Tagad "Grozījumi Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā" paredzēs, ka mēnešalgas netiks paaugstinātas un tiks saglabātas esošajā 2011.gada līmenī.

Kā norādījusi Finanšu ministrija, šobrīd likumā noteikts, ka vēlēto amatpersonu atlīdzības noteikšanā tiek piemērots Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) oficiālajā statistikas paziņojumā publicētais valstī strādājošo aizpagājušā gada mēneša vidējās darba samaksas apmērs, kuram tiek piemērots koeficients.

Ar likuma pārejas noteikumiem piemērojamais CSP rādītājs 2011.gadā ir iesaldēts un noteikts 2009.gada 1.pusgada līmenī. Lai nodrošinātu 2012.gadā mēnešalgu apmēra saglabāšanos 2011.gada līmenī, nepieciešams grozīt koeficientus, jo 2012.gadā būtu jāpiemēro 2010.gada rādītājs, kas ir zemāks nekā 2009.gada apmērs, tādējādi 2012.gadā tiktu samazinātas vēlēto amatpersonu mēnešalgas.

Likumā tiks pārskatīti aprēķinu koeficenti, lai atalgojumu saglabātu šā gada līmenī.

Likuma pārejas noteikumi tiek papildināti ar punktu, kas paredz iespēju 2012.gadā izmaksāt prēmijas ēnu ekonomikas apkarošanas pasākumu īstenošanā iesaistīto institūciju amatpersonām (darbiniekiem). Šī norma attiektos uz, piemēram, Valsts darba inspekcijas, Valsts robežsardzes, Valsts policijas amatpersonām un darbiniekiem.

Likumprojekts paredz, ka lēmumu par šo amatpersonu (darbinieku) prēmēšanu ir jāpieņem Ministru kabinetam. Tāpat likumprojekts paredz uzdevumu Ministru kabinetam izstrādāt normatīvo aktu, kurā paredzēt konkrētus gadījumus, kuros amatpersonām, kuru amata pienākumu izpilde ir saistīta ar apdraudējumu, risku dzīvībai vai veselībai, ir tiesības pretendēt uz nelaimes gadījuma pabalstu.

Par likumprojektu vēl lems Saeima.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas