Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Veidos jaunu valsts iestādi vienotai bērnu politikas īstenošanai

Paredzēts izveidot vienotu valsts iestādi bērnu politikas jomā jeb Pedagoģiski psiholoģiskā atbalsta dienestu, kas pārraudzīs un nodrošinās prevenciju, kā arī agrīno intervenciju, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē atklāja Pārresoru koordinācijas centra (PKC) Attīstības uzraudzības un novērtēšanas nodaļas konsultante Sigita Sniķere.

"Dotajā brīdī tiek gatavots rīkojuma projekts izskatīšanai valdībā uz nākamo gadu veidot Pedagoģiski psiholoģiskā atbalsta dienestu," sacīja Sniķere. Viņa skaidroja, ka "dotajā brīdī iezīmēts, ka dienests veidotos uz esošo institūciju bāzes - Valsts izglītības satura centra speciālās izglītības nodaļas un Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI)".

Nākamajā gadā šī dienesta radīšanai iezīmēts finansējums 431 000 eiro apmērā, tomēr tas ir tikai sākotnējais starts, jo papildus nāks arī Eiropas Sociālā fonda līdzekļi, kas tieši preventīvajam atbalstam ir mērāms 60 miljonu eiro apmērā līdz 2030.gadam, skaidroja Sniķere. "Šis ir tas finansējums, kas nodrošinās pakalpojumu pieejamību," sacīja PKC konsultante, piebilstot, ka budžetā ir paredzēts finansējums, lai šāds dienests sāktu sniegt pakalpojumus jau 2021.gadā.

Paredzēts, ka dienesta izveidē tiktu pārņemtas štata vietas Valsts izglītības satura centrā, no kurienes paredzēts pārņemt četras vietas, un VBTAI, kur ņemamais amatu skaits vēl tiekot precizēts, bet tā aptuvenais apmērs esot piecas līdz 15 vietas.

Sniķere arī apstiprināja, ka nākamais solis pēc iestādes izveidošanas būs konkursa izsludināšana uz dienesta vadītāju.

Paredzēts, ka jaunā iestāde nodrošinās atvērtu un koordinētu partnerību valsts, pašvaldību, zinātnisko institūciju, nevalstiskā sektora un privāto spēlētāju vidū. Tai arī būtu reģionālā pieejamība, jo tiktu veidoti pieci līdz desmit reģionālie centri, kuros strādātu iekļaujošas izglītības atbalsta centru speciālisti.

Vienlaikus tiktu nodrošināta speciālistu komandu mobilitāte un līdz ar to pakalpojumu pieejamība, kā arī cieša sadarbība ar reģiona pašvaldību institūcijām - izglītības iestādēm, sociālie dienestiem, pašvaldības policiju un bāriņtiesām.

Tādējādi bērnu tiesību aizsardzības politikai tiktu likta klāt agrīnās prevencijas pakalpojumu pieejamība, skaidroja PKC pārstāve.

Šādas iestādes izveidei PKC iezīmējuši grozījumus kopumā trīs likumos, tomēr šīs izmaiņas sekos tikai nākotnē. "Uz doto brīdi mums ir svarīgi sakārtot šo sistēmu, darot to Ministru kabineta līmenī," skaidroja Sniķere, piebilstot, ka šis process ies kopsolī ar administratīvi teritoriālo reformu.

Sēdē deputāte Anda Čakša (JV) pauda, ka atbalsta šādu ieceri.

Vadoties pēc PKC statistikas datiem, Latvijā ir aptuveni 359 000 bērnu, no kuriem 10 697 ir psihiatra uzskaitē. Unikālo nepilngadīgo skaits, kuri apmeklējuši psihiatru pēdējā gada laikā ir aptuveni 9000. Bērnu skaits, kuri ilgstoši kavē skolu ir 1600, kamēr āpusģimenes aprūpē (institucijās) esošo nepilngadīgo skaits ir 6438. Vienlaikus PKC dati liecina, ka Latvijas skolēnu īpatsvars, kuri cietuši no skolasbiedru ņirgāšanās ir 22,3%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas