Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Vēl pagaidām bez pilnīga lokdauna

Lielāki ierobežojumi Covid-19 izplatības samazināšanai būs no nākamās nedēļas. Ar šādu paziņojumu otrdien pēc Ministru kabineta un Krīzes vadības padomes kopsēdes nāca klajā Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV). Tomēr par konkrētām detaļām ministri lems tikai ceturtdien, 17. decembrī, vakar aptuveni deviņu stundu garā sēdē spriežot tikai par "ierobežojumu rāmi". Tomēr pārvietošanās ierobežojumus, līdzīgi kā tas ir kaimiņvalstī Lietuvā, ieviest nav plānots.

"Mēs Covid-19 dēļ dienā zaudējam vidēji desmit cilvēku dzīvības, kas nav pieņemami," sacīja Kariņš, vēršot uzmanību arī uz faktu, ka šobrīd Latvijā ir augstāks saslimstības līmenis nekā vidēji Eiropas Savienībā. Tāpat viņš atgādināja par to, ka šobrīd slimnīcām jāiztur ļoti liela slodze.

Lai situāciju uzlabotu, valdība lems par papildu pasākumiem Covid-19 izplatības ierobežošanai, kuri stāsies spēkā 21. decembrī uz vismaz trim nedēļām. Starp tiem varētu būt ierobežojumi, kas saistīti ar tirdzniecību un atsevišķu nodarbju norisi slēgtās telpās. Tāpat varētu lemt par 1.–6. klašu skolēnu ziemas brīvlaika pagarināšanu janvārī par vienu nedēļu.

Jautāta par to, kādēļ valdība tomēr neplāno lemt arī par pārvietošanās ierobežojumiem, veselības ministre Ilze Viņķele (A/P), atsaucoties uz valsts galvenā infektologa Ugas Dumpja pausto, žurnālistiem norādīja, ka Latvijā situācija Covid-19 izplatības ziņā tomēr esot pietiekami atšķirīga no Lietuvas, kur šonedēļ stājās spēkā strikti ierobežojumi, tajā skaitā saistīti ar cilvēku brīvu pārvietošanos. Proti, laikā, kad Latvijā jau tika ieviesti dažāda veida ierobežojumi, kaimiņvalstī bija parlamenta vēlēšanu laiks, kas, pēc Viņķeles paustā, faktiski esot paralizējis jēgpilnu epidemioloģisko procesu. Tāpat viņa atgādina, ka laikā, kad Latvijā jau tika ieviesti dažādi pietiekami stingri ierobežojumi, Lietuvā skatītāju pārpildītā arēnā notika basketbola komandas Žalgiris spēle, un tagad tas "sāpīgi sit atpakaļ". Paužot personīgo viedokli, veselības ministre arī norādīja, ka, viņasprāt, ir jāļauj saglabāt arī Satversmē noteikto pulcēšanās brīvību. Savukārt, ja runa esot par piketu vai protestu iespējamo atcelšanu, tas drīzāk esot jautājums par atļauju regulējumu.

Tikmēr Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs žurnālistiem uzsvēra, ka neeksistē "tādas vienotas grāmatas", kurā pateikts, kā katrā situācijā rīkoties katrai valstij. Viņš norāda, ka arī Pasaules Veselības organizācija uzsvērusi nepieciešamību balansēt. Perevoščikovs žurnālistiem arī atklāja, ka šobrīd ir vērojama īstermiņa saslimstības ar Covid-19 līknes izlīdzināšanās, tomēr divu nedēļu periodā saslimstība aizvien aug. Samazinājums vai trausla stabilitāte esot vēl atsevišķos rādītājos, tomēr kopumā pašreizējā epidemioloģiskā situācija valstī nav labvēlīga un tai ir potenciāls pasliktināties. 

Tomēr tas, kādēļ ministri par plānotajiem ierobežojumiem nevienojās jau otrdien, pilnīgi skaidrs gan netapa. Jāatgādina, ka otrdienās ir valdības ārkārtas sēdes, kurās lemj tieši par Covid-19 jautājumiem, bet ceturtdienās – kārtējās sēdes. Kariņš to skaidro ar nepieciešamību ekspertiem vēl precizēt atsevišķas normas, bet šodien esot panākta vienošanās par nepieciešamo ierobežojumu rāmi.

Atbildīgās amatpersonas aicināja iedzīvotājus izmantot kluso Ziemassvētku laiku, lai palīdzētu mazināt Covid-19 izplatību. Viņķele arī izteica cerību, ka šie svētki ļaus sabiedrībai solidarizēties, līdzīgi kā tas bija pavasarī, lai kopīgiem spēkiem spētu mazināt Covid-19 izplatību. Viņa arī pauda, ka ikvienam iedzīvotājam esot iespēja pasniegt Ziemassvētku dāvanu mūsu mediķiem, "lieki neaizejot uz veikalu". Veselības ministrija arī būs izstrādājusi ieteikumus, kā gaidāmos svētkus pavadīt droši. 

Ministru kabinets apstiprināja līdzekļu piešķiršanu Covid-19 pandēmijas dēļ cietušajiem uzņēmumiem naudas plūsmas nodrošināšanai, lēšot, ka atbalsts būs nepieciešams aptuveni 70 miljonu eiro apmērā. Atbalsta maksājumus uzņēmumiem izmaksās Valsts ieņēmumu dienests tiem uzņēmumiem, kuri atbilstoši nosacījumiem tam pieteiksies.

Tāpat ministri apstiprināja Izglītības un zinātnes ministrijas sagatavoto informatīvo ziņojumu par akreditētas individuālo aizsardzības līdzekļu testēšanas laboratorijas izveidi Latvijā. Tās izveide izmaksās aptuveni divus miljonus eiro, un laboratorija tiks veidota sasaistē ar Rīgas Tehniskās universitātes resursiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas