Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Vēlētāji varēs pieteikt Saeimas vēlēšanu iecirkņu izveidi ārzemēs ārpus Latvijas vēstniecību telpām

No 3.jūnija līdz 18.jūlijam vēlētājiem būs iespēja pieteikt 14.Saeimas vēlēšanu iecirkņu izveidi ārzemēs ārpus Latvijas diplomātisko un konsulāro pārstāvniecību telpām, aģentūru LETA informēja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) Informācijas nodaļas vadītāja Laura Krastiņa.

Pēc viņas paustā, lai to izdarītu, ir jāiesniedz iesniegums ar vismaz 36 vēlētāju parakstiem, kas atbalsta iecirkņa izveidi, un kurā tiek pieteikti arī kandidāti vēlēšanu iecirkņa komisijas priekšsēdētāja, sekretāra un komisijas locekļu amatiem.

Iesniedzot pieteikumu par iecirkņa izveidi, jāņem vērā, ka vēlēšanu iecirkņa komisijai ir jāspēj nodrošināt minimālās prasības, kas nepieciešamas vēlēšanu iecirkņa sekmīgai darbībai.

Iecirkņa izveidošanai nepieciešamas piemērotas telpas, kuras būtu pietiekami lielas iespējamajam balsotāju skaitam un kurās varētu izvietot vēlēšanu kabīnes vai balsošanas nodalījumus, komisijas sekretāra galdu, vēlētāju reģistrācijas galdus, vietas novērotājiem.

Jāņem vērā arī tas, ka jābūt iespējai telpu lietot dienu pirms vēlēšanu dienas, vēlēšanu dienā, balsu skaitīšanas laikā, kā arī vēlēšanu tehnikas izmēģinājuma laikā.

Tāpat jābūt iespējai nodrošināt nepieciešamo iecirkņa aprīkojumu, piemēram, interneta pieslēgumu, datoru, printeri, vēlēšanu kabīnes vai nodalījumus aizklātai balsošanai, vēlēšanu kasti, galdus, krēslu. Tāpat jārēķinās, ka noteiktu laiku pirms vēlēšanām būs jāsaņem balsošanas materiāli, kam jānodrošina droša uzglabāšana.

Darbam iecirknī ir jāizveido vēlēšanu iecirkņa komisija ar trīs līdz septiņiem locekļiem. Vēlēšanu iecirkņa komisijā drīkst ievēlēt tikai Latvijas pilsoņus, kuri prot latviešu valodu un kuriem ir vismaz vidējā vispārējā izglītība.

Vienlaikus jāņem vērā, ka iecirkņa komisijas loceklis nevar būt deputāts, kā arī pieteikts par deputāta kandidātu un pilnvarots iesniegt deputātu kandidātu sarakstu. Vismaz vienam komisijas loceklim jābūt ar pamatzināšanām informācijas tehnoloģiju jomā, lai spētu pieslēgt biroja tehniku, internetu. Savukārt komisijas priekšsēdētājam un sekretāram jābūt tālruņa numuram, e-pasta adresei un iespējai to regulāri pārbaudīt, sākot no iecirkņa komisijas apstiprināšanas.

Vēlētājiem, kuri vēlas strādāt iecirkņa komisijā, būs jāvelta laiks arī mācībām augustā, septembrī, jāiekārto vēlēšanu iecirknis un jāpiedalās vēlēšanās izmantotās tehnikas un programmatūras izmēģinājumā.

Vēlēšanu dienā darbs ilgs no plkst.6.30 līdz visu balsu saskaitīšanai un balsu skaitīšanas protokola sagatavošanai. Balsu skaitīšanas ilgums atkarīgs no balsotāju skaita vēlēšanu iecirknī, bet vidēji tas ir līdz pulksten vieniem, diviem naktī.

Komisijas priekšsēdētājam un sekretāram būs nepieciešams arī laiks, ko veltīt grāmatvedības un citu dokumentu sagatavošanai un nosūtīšanai CVK likumā noteiktajos termiņos.

Pieteikumu vēlēšanu iecirkņa ārvalstīs izveidošanai no 3.jūnijā līdz 18.jūlijam var iesniegt CVK vai jebkurā Latvijas pārstāvniecībā ārvalstīs klātienē, pa pastu, nosūtot uz e-pasta adresi, ja iesniegums parakstīts ar drošu elektronisko parakstu, vai oficiālo elektronisko adresi.

Pieteikumā jānorāda iecirkņa nosaukums, adrese un ieteiktās vēlēšanu iecirkņa komisijas sastāvs, norādot komisijas locekļu, priekšsēdētāja un sekretāra kandidātus. Tāpat iesniegumā norāda arī katra parakstītāja vārdu, uzvārdu, personas kodu un kontaktpersonas vārdu, uzvārdu, personas kodu, tālruņa numuru un e-pasta adresi. Iesnieguma paraugs pieejams CVK tīmekļvietnē.

14. Saeimas vēlēšanas notiks jau pēc četriem mēnešiem - 1.oktobrī, sestdienā. Tajās tiesības piedalīties būs Latvijas pilsoņiem no 18 gadu vecuma. Tiesības piedalīties Saeimas vēlēšanās būs arī vēlētājiem ārpus Latvijas, kuri varēs izmantot iespēju balsot pa pastu vai kādā no klātienē izveidotajiem vēlēšanu iecirkņiem.

Vēlēšanu iecirkņu sarakstu ārvalstīs CVK apstiprinās jūlijā, pēc tam, kad atbilstoši vēlēšanu nosacījumiem 18.jūlijā noslēgsies pieteikumu iesniegšana vēlēšanu iecirkņu ārvalstīs izveidei. Tāpat līdz 18.jūlijam vēlēšanu iecirkņa izveidošanu var pieteikt arī uz kuģiem ar Latvijas karogu, kas pierakstīti Latvijā. Savukārt pasta balsošanai no ārvalstīm vēlētāji varēs pieteikties no 23.jūlija līdz 9.septembrim.

14.Saeimas vēlēšanās vēlētāju uzskaitei vēlēšanu iecirkņos tiks lietots elektronisks tiešsaistes vēlētāju reģistrs, kas padarīs ērtāku dalību vēlēšanās vēlētājiem, kuriem ir tikai eID karte. Šiem vēlētājiem vairs nebūs nepieciešama vēlētāja apliecība, kuru pirms iepriekšējām vēlēšanām bija jāizņem kādā no Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes teritoriālajām nodaļām.

Lai nodrošinātu, ka katrs velētājs balso tikai vienu reizi, vēlētāju uzskaitei spiedogs pasē vai vēlētāja apliecībā vairs netiks likts, un to aizstās atzīme elektroniskajā tiešsaistes vēlētāju reģistrā. Gadījumā, ja kādā vēlēšanu iecirknī tiešsaistes reģistrs tehnisku iemeslu dēļ nedarbosies, vēlētāji varēs nobalsot, izmantojot reģistrācijas aploksnes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas